Acasă În Lume -Arestarea lui Milosevici, adevaratul sfarsit al bombardamentelor NATO-

-Arestarea lui Milosevici, adevaratul sfarsit al bombardamentelor NATO-

DISTRIBUIȚI

La Belgrad, predarea voluntara a lui Slobodan Milosevici in fata autoritatilor iugoslave si anchetarea sa sub stare de arest intampina opinii divizate. -Ar fi trebuit izolat cu sase luni in urma, imediat dupa revolta din octombrie-, sustin mai ales iugoslavii din tanara generatie. -Acesti mercenari ai NATO si tradatori din jurul spionului german Zoran Djinjic l-au arestat pe cel mai mare sarb pentru un pumn de dolari-, afirma fostii partizani ai lui Tito. Pentru cei care nu au fost nici pro si nici contra Milosevici, arestarea sa este perceputa ca -adevaratul sfarsit al bombardamentelor NATO. Sa plangem sau sa radem? Am asteptat prea mult, am suferit prea mult!- Aproape cu totii cred insa ca Justitia din Belgrad si nu altcineva trebui sa-l judece, daca trebuie judecat. Acestia constata, totodata, ca dintre cei peste 180 de sefi de stat, de guvern din lume, cam o treime ar trebui sa aiba aceeasi soarta. Si daca exista o justitie internationala, cand vor fi chemati in fata ei organizatorii razboiului din Cecenia sau liderii masacrelor din Tien An Men…

-Slobo- e un detinut de lux

Dupa nici 24 de ore de detentie a clientului sau in inchisoarea centrala din Belgrad, avocatul lui Slobodan Milosevici, Toma Fila, a declarat ca va cere anchetarea acestuia in libertate. S-a declarat sceptic in privinta reusitei, dar a precizat ca evenimentele au marcat starea psihica a lui -Slobo-. In varsta de 59 de ani, acesta se afla sub influenta sedativelor, in stare depresiva. Oricum, conform legilor iugoslave, organele de ancheta trebuiau sa decida, in 72 de ore de la arestare, daca va mai fi retinut sau nu. Milosevici va putea fi anchetat in stare de detentie timp de 30 de zile si apoi cel mult sase luni. Fiind inculpat de abuz in serviciu si de fraudarea a peste 100 milioane de dolari in favoarea Partidului Socialist, al carui presedinte este, acesta risca o pedeapsa cu inchisoare pe o perioada de 5-15 ani. In inchisoarea din Belgrad, -Slobo- beneficiaza de un tratament preferential. I s-a rezervat un etaj intreg. -El are camera sa proprie, va fi hranit corespunzator, va putea avea vizitatori, va purta hainele si incaltamintea sa, va avea bani, carti si ziare-, a dat asigurari ministrul justitiei din Serbia, Vladan Batic. Milosevici s-a declarat nevinovat. Politia continua investigarile. Aceasta va deschide si un alt capitol al dosarului, dupa ce, in incinta proprietatii lui Milosevici din Dedinje, au fost gasite doua transportoare blindate, 30 de pistoale- mitraliera, trei mitraliere, patru pistoale, un aruncator de grenade antitanc si doua lazi cu grenade de mana. Unele s-au folosit, iar -Slobo- este acuzat si de organizarea de grupuri si incitarea lor pentru a se opune oficialitatilor-.

Haga il asteapta, Belgradul e retinut

-Il asteptam in curand. Milosevici va ajunge la Haga in 2001-, afirma liderii TPI. -Arestarea lui Milosevici trebuie sa fie primul pas in judecarea sa pentru crime impotriva umanitatii, de care este acuzat… Arestarera sa este un pas important in a inchide o epoca tragica a regimului sau dictatorial brutal-, a fost mesajul presedintelui american George W. Bush, exprimat intr-un comunicat special. Ministrul de externe al Bosniei-Hertegovina, Zlatko Lagumdzjia, cere -pentru pacea regiunii- ca Milosevici sa raspunda in fata Tribunalului de la Haga. Premierul muntenegrean, Filip Vujanovic, sustine judecarea sa dreapta in Iugoslavia. Printr-un comunicat violent, Guvernul Albaniei a solicitat deferirea Tribunalului de la Haga a lui Milosevici, -simbol al ruinei, a violentei, a crimei si a genocidului-. -Belgradul a facut un alt important pas pe calea indeplinirii cerintelor Tribunalului de la Haga-, sustine Ministerul de Externe ungar. Presedintele Cehiei, Vaclav Havel, considera arestarea -un act de justitie-, in timp ce Ministerul de Externe bulgar a apreciat acest lucru drept un mod prin care autoritatile iugoslave si sarbe -respecta alegerea poporului spre o cale democratica-. Belgradul este incurajat ca nu a gresit si este indemnat la mai mult decat poate. Dar mai mult nu ii permite Constitutia. Si nu ii permit nici stanga socialista si nici dreapta extremista, care condamna arestarea. Iata si pozitia Partidului Radical sarb: -Kostunica si Djindjic nu pot si nu vor putea niciodata sa inteleaga ca mandria nationala sarba, onoarea si demnitatea valoreaza mai mult decat dolarii Americii sau ordinele date de inamici-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.