Acasă În Lume Atentatul sinucigas de la Tel-Aviv arunca in aer Orientul Mijlociu

Atentatul sinucigas de la Tel-Aviv arunca in aer Orientul Mijlociu

DISTRIBUIȚI

Reuniunea Cabinetului de Securitate a fost precedata de sedinta extraordinara a Guvernului israelian – o actiune iesita din comun in perioada Sabatului -, care a aprobat unele masuri preliminare si a insarcinat Cabinetul de Securitate cu elaborarea masurilor efective.

Cea mai importanta hotarare a reuniunii de sambata a Guvernului de la Tel-Aviv a fost retinerea de a ordona o riposta de amploare imediata. Comunicatul reuniunii a definit, in schimb, clar vinovatii provocarii actiunii teroriste si a reiterat hotararea Israelului de a asigura prin orice mijloace securitatea cetatenilor sai: -Concluzia Guvernului israelian este ca Autoritatea Palestiniana impreuna cu Yasser Arafat sunt angajati in actiuni teroriste, incurajeaza teriorismul si incita la ura si violenta… Autoritatea Palestiniana a infiintat in teritoriile ei o coalitie a terorii, pe care incerca sa o mascheze prin cuvinte de pace… Atacul palestinian violent impotriva Israelului a venit dupa propunerile de pace, care au fost respinse… Israelul vede ca responsabila a inrautatirii situatiei Autoritatea Palestiniana si va trage concluziile politice si de securitate care decurg din acest comportament… Israelul va continua sa apere atat viata cetatenilor sai, cat si securitatea lor si va face totul pentru a-i proteja… Tarile si organizatiile care sprijina terorismul nu trebuie acceptate ca membri legitimi in comunitatea internationala.-

Printre primele masuri concrete, Israelul a inchis granita dintre Fasia Gaza si Egipt si a instituit blocada Aeroportului Gaza si blocada dinspre mare a Fasiei Gaza, un eveniment fara precedent. Blocada vizeza si libera circulatie a lui Yasser Arafat. In Israel, sentimentele antipalestiniene au urcat la apogeu.

Liderii diverselor organizatii de lupta pentru drepturile populatiei palestiniene, printre care si cele radicale, Hamas si Jihadul Islamic, s-au reunit, la randul lor, in cursul zilei de duminica, pentru a conveni asupra masurilor ce decurg din ordinul de incetare a focului dat de Arafat. Liderul palestinian ordonase, in scris, inca in cursul zilei de sambata incetarea imediata si neconditionata a oricaror forme de violenta antiisraeliene. Posturile de radio si de televiziune palestiniene au repetat ordinul de mai multe ori, iar Autoritatea Palestiniana a constituit patrule inarmate in zonele cele mai sensibile, pentru aplicarea ordinului lui Arafat. Este o incercare extrem de dificila, in conditiile in care organizatiile radicale palestiniene vad in aceasta o tradare. Fatah a si declarat ca va continua Intifada, pana ce ultimul militar israelian si ultimul colonist evreu nu vor parasi teritoriile palestiniene ocupate. Un sondaj al Institutului Beit Sahur, dat publicitatii ieri, indica fara echivoc faptul ca 66% dintre palestinieni considera justificate atentatele sinucigase, iar 76% considera ca Intifada trebuie sa continue. Declaratia de ieri a Autoritatii Palestiniene ca a stabilit legaturile cu -factiunile nationale si isalmice pentru a pune imediat in aplicare- incetarea focului nu pare sa linisteasca Israelul. De altfel, autoritatile israeliene s-au declarat sceptice in privinta executarii de catre gherilele palestiniene a ordinului lui Arafat si-l banuiesc pe acesta ca ar fi apelat la o simpla manevra. Daca actiunile teroriste vor continua, Israelul va trebui sa renunte la politica de retinere si sa trateze Autoritatea plaestiniana ca pe o organizatie terorista, a declarat ministrul israelian, Dany Naveh.

Hotararea lui Yasser Arafat a fost influentata, fara indoiala, de secretarul de stat Colin Powell, care, la aflarea informatiilor despre atentat, si-a intrerupt vizita din Costa Rica si a luat legatura cu liderul palestinian. Powell l-a incurajat pe Arafat sa treaca la etapele concrete ale planului de incetare a focului. La randul sau, ministrul de externe rus, Igor Ivanov, a lansat apeluri urgente in trei directii – Colin Powell, Yasser Arafat, Simon Peres – pe aceeasi tema: evitarea escaladarii violentelor dupa atacul terorist de la Tel -Aviv. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a condamnat, la randul sau, atentatul terorist palestinian si a cerut incetarea totala si imediata a violentelor. In schimb, Arabia Saudita si cele sase monarhii din Golful Persic au ignorat total situatia creata in urma atentatului din Tel-Aviv, in comunicatul care a succedat reuniunii lor de la Djeddah: -Israelul este raspunzator de starea de disperare in care a impins poporul palestinian, pentru ca nu si-a indeplinit angajamentele-. Reuniunea a garantat -solidaritate pentru infiintarea statului palestinian, avand Ierusalimul drept capitala- si a cerut instituirea unui sistem de protectie internationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.