Acasă În Lume Berlusconi se extinde pe piata de media

Berlusconi se extinde pe piata de media

DISTRIBUIȚI

Reforma audiovizualului italian imparte din nou opinia publica si presa italiana in doua tabere ireconciliabile. Ca urmare, ieri erau asteptate la Roma ample manifestatii de strada organizate de opozitia de stanga, ca forma de protest fata de adoptarea legii ce va permite, printre altele, extinderea imperiului media al premierului italian Silvio Berlusconi. Dupa ce in toamna majoritatea deputatilor spusesera -da- proiectului de lege in domeniul audiovizual elaborat de ministrul italian al comunicatiilor, Maurizio Gasparri, marti seara legea a fost adoptata in aceeasi versiune si de catre Senatul de la Roma. Textul fusese aprobat, la inceputul lunii octombrie, de catre deputati si trebuia sa fie adoptat de urgenta inainte de sfarsitul anului, pentru a evita ca Berlusconi sa-si piarda unul dintre cele trei canale de televiziune, dat fiind ca legea actuala nu ii permite sa pastreze toate trei posturile care apartin concernului sau media.

Proiectul de lege anuleaza interdictia ca o societate sa detina mai mult de doua canale de televiziune hertziene receptionate la nivel national. Or, grupul Mediaset al lui Berlusconi poseda trei astfel de canale, iar o decizie a Curtii Constitutionale ii impusese sa transfere, pana la sfarsitul acestui an, una dintre televiziuni pe satelit, pentru a respecta legile concurentei.

Proiectul permite, de asemenea, unei singure societati sa detina pana la 20% din piata audiovizuala. Reforma deschide drumul spre o privatizare partiala a serviciului public de televiziune, RAI, incepand din 2005. De asemenea, incepand din 2009, o singura companie poate detine institutii de presa de natura diferita (televiziune, presa scrisa, radio), lucru care era interzis de vechea lege a audiovizualului, ceea ce, spun criticii, va intari monopolul pe piata media. Sau ceea ce, spun sustinatorii legii, nu va schimba mare lucru, pentru ca si acum aceeasi persoana poate detine in proprietate afaceri in ambele zone, prin companii diferite, in domeniul audiovizual si separat in cel al presei tiparite.

De altfel, Silvio Berlusconi detine in proprietate trei canale de televiziune, Italia 1, Rette 4 si Canale 5, o agentie de publicitate si una dintre cele mai mari case editoriale, Mondadori.

Conceputa, in mod oficial, pentru a pregati trecerea, in 2007, la televiziunea digitala terestra, care va permite existenta a 140 de canale hertziene, reforma este contestata ferm de opozitie. Aceasta considera ca legea Gaparri a fost gandita special pentru a favoriza afacerile lui Berlusconi, desi de curand a intrat pe piata si magnatul australian media Rupert Murdoch, care concureaza puternic audienta canalelor tv pe care le detine familia premierului italian.

Dincolo de ratiunile politice ale legii, exista voci care spun ca Berlusconi urmareste ceva mai mult decat monopolul informatiei in sens politic, prin controlul posturilor tv, ci tinteste spre extinderea pe piata din ratiuni de concurenta cu Murdoch, extindere pe care legea ar favoriza-o.

Singura speranta a opozitiei pentru ca legea sa nu intre in vigoare este ca seful statului, Carlo Azeglio Ciampi, sa nu o semneze si sa o trimita din nou in parlament. Acest lucru se poate intampla daca presedintele Italiei considera ca legea Gasparri este neconstitutionala. Este destul de greu de anticipat care va fi optiunea presedintelui, dat fiind ca el s-a pronuntat de principiu in favoarea pluralismului de expresie, dar a evitat sa critice proiectul de lege in discutie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.