Ziua de astazi ar putea fi cruciala pentru felul in care se va pune (sau nu) capat controverselor legate de dosarul irakian care a generat rasturnarea regimului Saddam Hussein, in ciuda inexistentei probelor care sa ateste existenta programelor de inarmare nucleara. Premierul britanic, Tony Blair, are astazi programata o intalnire bilaterala la Casa Alba cu presedintele american George W. Bush, pe fondul presiunior crescande asupra celor doua guverne legate de graba cu care s-a incercat gasirea unor motivatii pentru atacarea Irakului. Este de asteptat ca intalnirea sa incerce sa puna punct controverselor sau cel putin ca premierul britanic sa o foloseasca pentru a tempera spiritele printre membrii parlamentului britanic care se pregatesc de vacanta. Pozitia lui Blair este insa una mai mult decat delicata, chiar si in fata partenerilor americani. Casa Alba a aruncat vina pe guvernul britanic si pe directorul CIA, George Tenet, pentru inconsistentul dosar irakian, dupa ce membrii parlamentului britanic au concluzionat ca presupusa achizitie de uraniu din Nigeria nu se confirma.
Germania vrea implicarea ONU in Irak
In paralel cu intalnirea Bush-Blair, tot maine figureaza pe agenda Casei Albe si intalnirea sefului diplomatiei germane, Joschka Fischer, cu vicepresedintele american Dick Cheney, cu consilierul pentru aparare, Condoleezza Rice, si cu secretarul de stat Colin Powell. Deplasarea lui Fischer la Washington este vazuta ca o -misiune imposibila-, fiind de asteptat ca in incercarea de a acorda Gemaniei -iertarea- dupa opinia separata pe care a facut-o in criza irakiana, partea americana sa lanseze pentru prima data in dialogurile diplomatice ideea implicarii unei forte internationale de mentinere a pacii in Irak. Desi surprizele nu sunt niciodata excluse in politica, este de asteptat ca Berlinul sa rapunda cu un politicos -nu-, in conditiile in care trupele germane sunt deja implicate in misiuni in Afganistan, Balcani sau pe continentul african. Guvernul german insista ca cererea pentru instalarea unei forte internationale de pace sa nu fie facuta de fortele -de ocupatie- americane, ci de catre administratia interimara -legitima- irakiana, cu un mandat din partea ONU. Ramane de vazut, in urma intalnirii, daca viziunea Germaniei va prima, in conditiile in care administratia americana a dat semne ca trupele americane nu mai fac fata situatiei. Posibila sau imposibila, misiunea lui Fischer este, oricum, dificila, relatiile acestuia cu Condoleezza Rice nefiind tocmai apropiate. Aceasta a refuzat anul trecut sa il primeasca la Casa Alba pe seful diplomatiei germane, faimos pentru trecutul sau de militant al extremei stanga. Ea aprecia atunci ca acest episod nu este potrivit pentru un om de stat.
Berlusconi, la fel de important ca Blair si Putin
Finalul traseului diplomatic prin Statele Unite va fi marcat de vizita pe care urmeaza sa o faca la invitatia presedintelui american premierul italian, Silvio Berlusconi. Intalnirea este una speciala, dupa cum a prezentat-o purtatorul de cuvant al Casei Albe. Berlusconi, un sustinator al razboiului din Irak, va fi gazduit duminica si luni la ferma din Texas a familiei Bush, acolo unde oaspeti straini au mai fost doar Tony Blair si Vladimir Putin. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer, in utima sa interventie inainte de a-l parasi pe Bush pentru o activitate mai bine platita, a reconfirmat pozitia de -aliat privilegiat- al Italiei. Desi Berlusconi nu merge in calitate de lider al Europei, este de asteptat ca discutiile sa traseze liniile directoare ale relatiei euro-atlantice dupa criza irakiana care a impartit Europa in doua, dar ramane de vazut in continuare in ce masura Germania si Italia vor fi dispuse sa-l urmeze pe Berlusconi.