Home În Lume Blair si Ahern schiteaza un acord pentru pacea Irlandei de Nord

Blair si Ahern schiteaza un acord pentru pacea Irlandei de Nord

DISTRIBUIŢI

Premierul britanic Tony Blair si omologul sau irlandez Bertie Ahern au anuntat, sambata, ca, dupa cinci zile de negocieri intense, au reusit sa redacteze -o formula de acord-, pe care o vor propune, cat mai curand posibil, gruparilor catolice si protestante aflate in conflict in Irlanda de Nord. Scopul acestui proiect este de a salva acordurile de pace semnate in aprilie 1998. Principalele prevederi ale documentului se refera la dezarmarea paramilitara, reforma fortelor politienesti si reducerea numarului de trupe britanice aflate in zona de conflict.

Entuziasmul afisat de cei doi sefi de guvern fata de proiectul de acord a fost unul moderat, ei recunoscand ca in timpul discutiilor nu au reusit sa ajunga la nici un compromis. Blair si Ahern au declarat ca -nu este necesara continuarea negocierilor- pe tema in cauza. Pe de alta parte, ei au fost de parere ca drumul spre instaurarea pacii in regiunea Irlandei de Nord ramane, in continuare, deschis. -Ramanem, in continuare, convinsi ca majoritatea oamenilor doresc aplicarea acordurilor din Vinerea Sfanta. In timpul celor trei ani de negocieri de la incheierea acordului au fost facute progrese uriase-, au afirmat, la unison, cei doi premieri.

Gerry Adams, presedintele Sinn Fein (nucleul politic al IRA), a fost de parere ca pachetul de masuri conceput de Blair si Ahern este binevenit, dar a adaugat ca -amenintarea fata de procesul de pace nu vine din partea armelor IRA, care au fost reduse la tacere, ci dinspre gloantele de plastic, care sunt inca in uz, ca si dinspre armele loialistilor-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.