Acasă În Lume Comisia Europeană sărbătorește 20 de ani de euro

Comisia Europeană sărbătorește 20 de ani de euro

DISTRIBUIȚI

Cu 20 de ani în urmă, la 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE își fixau cursurile de schimb, adoptau o politică monetară comună sub supravegherea Băncii Centrale Europene și lansau o nouă monedă comună pe piețele financiare mondiale: euro. Trei ani mai târziu, bancnotele și monedele euro intrau în circulație.

Astăzi, euro este moneda a 19 state membre ale UE, adică a peste 340 de milioane de cetățeni europeni, și reprezintă cea de-a doua monedă ca importanță în lume.

Bancnotele și monedele euro ne amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care le face posibile Uniunea Europeană.

CU MONEDA EURO, NE ESTE MAI UȘOR…
01
SĂ ECONOMISIM ȘI SĂ INVESTIM CU ÎNCREDERE
datorită stabilității euro, putem să efectuăm plăți în siguranță și să facem credite și investiții cu încredere.

02
SĂ CĂLĂTORIM
fără costuri și comisioane de schimb valutar, este mai simplu și mai ieftin să călătorim în cele 19 țări din zona euro.

03
SĂ FACEM AFACERI
folosind euro, firmele pot să vândă și să cumpere în zona euro și să facă comerț cu restul lumii, mai ușor, mai ieftin și mai sigur. Moneda euro este utilizată pentru aproape 40 % din plățile transfrontaliere globale și pentru aproape jumătate din exporturile UE.

04
SĂ FACEM CUMPĂRĂTURI
putând să comparăm cu ușurință prețurile, putem alege oferta cea mai bună, inclusiv din străinătate. O monedă comună susține o piață unică mai transparentă și mai competitivă.

05
SĂ MUNCIM, SĂ STUDIEM SAU SĂ NE PENSIONĂM ÎN STRĂINĂTATE
euro reduce costurile de călătorie și de transfer al banilor. În aceste condiții, deplasarea într-o altă țară – pentru muncă, studii sau pensionare – nu a fost niciodată mai simplă.

În prezent, 74 % dintre europeni sunt în favoarea unei uniuni economice și monetare europene, cu o monedă unică, euro. Acesta este cel mai ridicat procent din toate timpurile.

Moneda euro este utilizată de 340 de milioane de europeni. 60 de țări și teritorii, reunind 175 de milioane de oameni, și-au ancorat cursul valutar la moneda euro, direct sau indirect.

Moneda euro este cea de-a doua monedă utilizată la nivel mondial pentru împrumuturile contractate, împrumuturile acordate și rezervele băncilor centrale.

PARCURSUL MONEDEI EURO
Lansarea euro la 1 ianuarie 1999 a marcat punctul culminant al unui demers lung, care începuse cu câteva decenii înainte și urma o logică simplă și convingătoare: comerțul este mai ușor în cadrul unei piețe comune dacă se utilizează o monedă comună.

Primele discuții pe marginea unei uniuni economice și monetare, de la sfârșitul anilor 1960, au fost începutul acestui demers. De atunci, lucrurile au evoluat mult. În prezent, euro este a doua cea mai importantă monedă din lume.

EURO, UN PROIECT ÎN CONTINUĂ EVOLUȚIE
În doar 20 de ani, moneda euro a devenit a doua cea mai importantă și mai sigură monedă din lume. Sprijinul popular pentru moneda euro este în creștere. O serie de state membre ale UE speră să se alăture zonei euro. Când vor fi pregătite, ele sunt binevenite. Viitorul monedei euro, ca și viitorul nostru, este o poveste cu final deschis, pe care o scriem noi înșine. Într-un mediu internațional care se modifică permanent și rapid, Europa își poate menține puterea economică și securitatea socială doar cu o piață unică și o monedă puternică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.