Acasă În Lume Cuplul franco-german, suspectat ca nu-i pasa de UE

Cuplul franco-german, suspectat ca nu-i pasa de UE

DISTRIBUIȚI

Se tem celelalte state din viitoarea Europa extinsa ca Franta si Germania chiar se vor desprinde, la un moment dat, de Uniunea Europeana sau este vorba doar despre strategii de negociere in contextul adoptarii Constitutiei continentale, care vor inregistra un nou episod saptamana aceasta, o data cu reuniunea de astazi si maine de la Bruxelles a ministrilor de externe ai Uniunii?

Cu sau fara legatura cu agenda acestora, comisarul european pe probleme de concurenta, Mario Monti, a lansat un atac neasteptat de dur la adresa axei Paris – Berlin, pe fondul neindeplinirii de catre acestea a obligatiilor fiscale asumate prin Pactul de Stabilitate si crestere euro. Acesta este gandit pentru a impiedica acumularea unor deficite bugetare mari, care ar pune in pericol stabilitatea financiara in interiorul UE si prevede un plafon maxim de trei procente deficit public, limita pe care Franta si Germania continua sa le incalce de ceva timp, fara sa para ca le pasa prea tare. -In trecut, parintii Pactului de Stabilitate si crestere au inchis gura oricui manifesta dubii fata de pact. Acum, chiar parintii lui l-au ucis din motive practice-, a declarat Monti in editia germana a -Financial Times-. El este perceput ca unul dintre cei mai influenti comisari europeni, ale carui declaratii sunt foarte atent urmarite.

Motivul sau, poate, pretextul iesirii oficialului Comisiei Europene il reprezinta decizia de saptamana trecuta a Consiliului Ministrilor de Finante Ecofin de a bloca declansarea procedurilor antideficit impotriva Frantei si Germaniei, care, dincolo de impactul de imagine, ar fi presupus ample sanctiuni financiare.


Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta la Bruxelles va avea repercusiuni asupra Uniunii Europene in totalitatea ei, a mai apreciat Monti. Mesajul politic este acesta, -nu credeti ca toate statele membre sunt tratate in acelasi mod-, traduce responsabilul in domeniul concurentei status-quo-ul generat de indisciplina financiara a celor doua -motoare ale economiei UE-, cum s-au autointitulat Parisul si Berlinul. Acestea au pledat cot la cot, sustinandu-se una pe alta, in favoarea unor abateri de moment de la regulile pactului, dupa ce au fost printre statele care l-au sustinut intens. Explicatia economica este aceea ca o relaxare fiscala tinuta sub control, dar care presupune depasirea limitei de trei procente deficit bugetar, este benefica pe termen lung pentru a favoriza investitiile in masura sa asigure premisele cresterii economice de care ambele au mare nevoie. In fapt, Parisului si Berlinului le-a fost acordata o perioada de gratie pana in 2005 ca sa se incadreze in plafonul de 3% din PIB cerut de normele UE. Interventia lui Monti poate fi considerata surprinzatoare pentru ca acesta a fost, alaturi de alti numerosi responsabili europeni in frunte cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, sau chiar presedintele in exercitiu al UE, Silvio Berlusconi, unul dintre adeptii aplicarii -flexibile- a pactului, propunand nivelul cheltuielilor pentru investitii in functie de valoarea deficitului, varianta care nu a fost insa luata in calcul de catre statele vizate.

Intrebari

Citit printre randuri, discursul lui Monti lanseaza o intrebare rostita in premiera in public de catre un oficial european: nu pot cele doua tari sa se inscrie in prevederile regulilor europene sau nu vor? Iar daca nu vor, de ce ar alege sa se abata de la ele?

-Alianta franco-germana a fost intotdeauna bine primita de-a lungul istoriei UE, a fost motorul integrarii. Dar incep sa ma intreb daca ea mai este inca pozitiva. Ea pare sa apere inainte de orice interesele lor proprii, care sunt contrare integrarii-, suna aprecierea comisarului pentru concurenta, care a ramas deocamdata fara reactii din partea celor doua capitale vizate.

Europa secolului XIX

Monti si-a tintit tirul declaratiilor asupra cancelarului german Gerhard Schroder si guvernului sau, facand referire la -frustrarea- acestuia legata de incercarea de a pune pe picioare reforme in domenii-cheie precum cel al fuziunilor sau al vanzarilor industriei auto germane. -Observ tendinta guvernelor de dreapta sau centru-dreapta de a urma aproape orbeste pozitia exprimata de grupurile de lobby-, a spus Mario Monti.

Iesirea din -Financial Times- este practic punctul maxim al criticilor pe care oficialul italian le-a pornit chiar de saptamana trecuta. Prezent in urma cu cateva zile la inaugurarea anului academic la o universitate din Milano al carui presedinte este, Monti explica studentilor si restului membrilor auditoriului din mediul universitar ca la nivelul UE se iau decizii -poate intelepte pe termen scurt, dar care pot sa puna in pericol pactul european-. Pericolul l-ar reprezenta, in opinia sa, intoarcerea Europei la modele care au existat in trecut, ca cele din secolul XIX, -cu cateva superputeri inconjurate de zone de influenta constituite de state mai mici. (…) Modelul UE pentru care ne-am luptat nu este acesta. Regula nu are o valoare formala, si daca nu mai sunt considerate potrivite, trebuie sa fie schimbate-.

Putere si diviziuni

Ar rezulta, astfel, ca discursul dur al lui Monti are mare legatura cu negocierile pentru Constitutia Europeana, unde miza o constituie puterea pe care o vor avea statele membre in noua arhitectura. Suspiciunea tot mai puternica este ca Franta si Germania merg pe promovarea unui sistem institutional si de decizie care sa le confere mai multa putere. Daca initial Italia si-a manifestat sprijinul pentru unele proiecte franco-germane legate de relansarea economica a tarilor Europei, mai nou, reprezentantii tarii care detine presedintia UE par sa bata in retragere sau chiar sa-si manifeste opozitia fata de axa Paris-Berlin, care pare sa capete importanta, cel putin in ochii proprii si cel putin la nivel de imagine, daca economia nu le-o permite inca. -Daca va continua cu diviziunile si separarile, UE nu va mai exista-, avertiza aluziv zilele trecute si seful Comisiei Europene, Romano Prodi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.