Home În Lume După Moldova, Georgia va semna și ea Acordul de Asociere la UE

După Moldova, Georgia va semna și ea Acordul de Asociere la UE

DISTRIBUIŢI

Încă o țară din cadrul Parteneriatului Estic va semna Acordul de Asociere la UE, după Ucraina și Republica Moldova. Georgia va semna la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE, în aceeaşi zi cu Republica Moldova, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, relatează AFP. „Vom semna acordul la 27 iunie, la Bruxelles, în prezenţa şefilor de stat şi de Guvern din UE”, a declarat Herman Van Rompuy, într-o conferinţă de presă susţinută la Tbilisi.

Georgia a parafat Acordul de Asociere în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în acelaşi moment cu R. Moldova. Evenimentul a fost însă umbrit de refuzul Ucrainei de a semna acest acord, în favoarea unui parteneriat cu Rusia, ceea ce a provocat o criză care ameninţă în prezent integritatea teritorială a Ucrainei. „Georgia este o ţară liberă, democratică, care trebuie să facă propriile alegeri. Nicio presiune externă nu poate schimba acest lucru”, a afirmat preşedintele Consiliului European, aluzie la Rusia, care se opune apropierii fostelor republici sovietice de Occident.

 

„Georgia îşi urmează drumul spre integrarea europeană”, a declarat, la rândul său, premierul georgian Irakli Garibaşvili. „Este alegerea poporului georgian, pe baza valorilor noastre comune”, a adăugat el. Tbilisi speră că acest Acord de Asociere îi va permite progrese spre o aderare deplină la UE. De altfel, Herman Van Rompuy a afirmat că acest acord nu reprezintă finalul cooperării dintre UE şi Georgia. Preşedintele Consiliului European a anunţat, marţi, la Chişinău, că Republica Moldova va semna, de asemenea, Acordul de Asociere la 27 iunie. Uniunea Europeană a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina şi al temerilor că cele două foste republici sovietice vor suferi presiuni din partea Rusiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.