Acasă În Lume Europenii teoretizeaza -implicarea preventiva-

Europenii teoretizeaza -implicarea preventiva-

DISTRIBUIȚI

Finalul saptamanii este pe punctul de a marca adoptarea la varful Uniunii Europene a primei strategii proprii de securitate, pe modelul doctrinei americane asumate dupa momentul 11 septembrie 2001, dar care este construita pe o filosofie diferita in ceea ce priveste utilizarea fortei. Documentul este asteptat a fi prezentat astazi in forma sa finala ministrilor de externe ai Uniunii Europene, intruniti din nou dupa precedentul summit de joi si vineri, din nevoia de a ajunge la un consens pe marginea viitoarei Constitutii. Este de asteptat ca documentul strategic sa fie adoptat de catre sefii de stat si de guvern care se vor intruni vineri in cadrul Consiliului European la Bruxelles, dedicat initial exclusiv adoptarii Constitutiei.

Grabirea elaborarii documentului si a procesului adoptarii sale este relevanta pentru importanta cheie pe care liderii europeni o asociaza noii strategii continentale de securitate, o importanta inainte de toate simbolica, dincolo de consecintele sale in plan militar. Textul a fost redactat sub bagheta inaltului reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, fiind prima data prezentat liderilor continentali la mijlocul verii, o data cu predarea de catre Grecia Italiei a presedintiei Uniunii Europene.


Multilateralism

Documentul este destinat, potrivit AFP, combaterii noilor pericole care ameninta securitatea internationala, in special terorismul si proliferarea armelor de distrugere in masa. Ceea ce il deosebeste insa de viziunea americana este insistenta documentului pe invocarea unei ordini mondiale bazate pe multilateralism si defineste charta ONU ca principalul cadru al relatiilor internationale, intr-un moment in care soarta Natiunilor Unite este supusa unor intense dezbateri.

Documentul remarca insa si importanta parteneriatului transatlantic, apreciind ca numai actionand impreuna Uniunea Europeana si Statele Unite pot garanta triumful binelui in lume.

Miza doctrinei, dupa cum a explicat Javier Solana, este legata de faptul ca, indiferent de vointa sa, UE va deveni o importanta putere mondiala si trebuie sa fie pregatita sa faca fata responsabilitatilor si riscurilor de pe plan mondial. Uniunea Europeana trebuie sa isi bazeze actiunile viitoare pe mecanismele economice, diplomatice si militare de care dispune si sa fie gata, in caz de criza, sa se implice in operatiuni -preventive-. Traducerea practica a acestei implicari inca lispeste din declaratiile oficiale. -Nu vom bombarda preventiv Coreea de Nord. Vom face demersuri pentru mentinerea pacii-, a sunat explicatia unui diplomat european citat de AFP, o aluzie la razboiul din Irak, alaturi de care SUA au inclus Coreea de Nord si Iranul in -axa raului-.

Programarea adoptarii finale a documentului vine intr-un moment in care la nivel european se incearca din rasputeri a se da unda verde Constitutiei europene, context in care cuplul Franta-Germania insista, printre altele, pentru introducerea unei clauze de aparare mutuala intre membrele Uniunii, negociata deocamdata intre Paris, Berlin si Londra. Este vorba insa de un proiect subordonat NATO, insa acordul semnat intre cele trei capitale prevede si instalarea unei unitati de planificare militara independenta de cadrul Aliantei nord-atlantice. Un plan deocamdata neclar ca impact asupra relatiilor transatlantice, asupra caruia este de asteptat ca liderii europeni sa isi concentreze atentia la summitul la nivel inalt de la sfarsitul saptamanii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.