Acasă În Lume Gazprom aduce Kîrgîstanul în ghearele Moscovei

Gazprom aduce Kîrgîstanul în ghearele Moscovei

DISTRIBUIȚI

Rusia a mai făcut încă un pas spre dominarea țărilor din Asia Centrală, după ce compania rusă Gazprom a achiziționat trei sferturi din compania națională a gazelor din Kîrgîstan. Chiar dacă guvernul kîrgîz se asigură astfel că nu va mai avea întreruperi ale livrărilor de gaze, tranzacția aduce statul central-asiatic la discreția puterii de la Moscova, deoarece aceasta deține 50.02% din acțiunile Gazprom. Scopurile Rusiei sunt politice și nu economice, deoarece Kîrgîstanul are o cantitate foarte mică de gaze, doar 6 miliarde de metri cubi. Analiștii consideră că scopul e subjugarea politică a acestui stat ex-sovietic care în ultimii ani manifestase dorința de a se apropia de Occident. Kîrgîstanul încearcă să stea în echilibru între Rusia și SUA, iar în acest scop găzduiește atât o bază militară americană, cât și una rusească, dar monopolul rusesc asupra gazelor o face să alunece și mai mult în umbra Rusiei.

Tranzacția are implicații regionale

Prin acapararea companiei de stat a gazelor din Kîrgîstan, Rusia nu numai că își crește influența în această țară, dar dobândește, conform analiștilor de la Europa Liberă, un instrument de presiune asupra unuia dintre statele puternice ale regiunii – Uzbekistan. Kîrgîstanul importa o mare parte a gazelor de acolo, iar acum Rusia are posibilitatea să rupă această legătură și să lipsească Uzbekistanul de un client stabil.
În ultimii ani, Gazpromul a devenit cel mai important instrument de politică externă al Rusiei, ajutând-o să redobândească un rol de prim plan pe scena mondială. Moscova nu s-a sfiit să folosească gazele ca instrument de șantaj asupra unor state ca Georgia, Ucraina sau Moldova atunci când acestea au încercat să se îndepărteze de Rusia și să se apropie de UE și SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.