Acasă În Lume George W.Bush a venit cu extinderea NATO

George W.Bush a venit cu extinderea NATO

DISTRIBUIȚI

A inceput primul turneu al noului presedinte american, George Bush, in Europa. Vizita sa cuprinde escale la Madrid, Bruxelles – pentru un summit informal al NATO -, la Gotteborg – pentru summitul UE -, la Varsovia si, in sfarsit, la Ljubljana, unde se va intalni cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Presa franceza, in mod special sensibila la directiile politice americane, comenteaza pe larg acest eveniment care il va pune pe liderul de la Casa Alba fata in fata cu aliatii din NATO si cu majoritatea titularilor din fotoliile importate ale batranului continent, ingrijorati de noile orientari politice ale administratiei sale.

Azi, la Bruxelles, la summit-ul NATO, Bush va avea ocazia sa se exprime asupra politicii de aparare europene, pe care nu o doreste construita in detrimentul Aliantei Nord-Atlantice.

Politica de aparare europeana a surprins Washingtonul

Noile institutii ale politicii de aparare europene au fost deja fondate, astfel incat UE sa poata gira singura eventuale crize de tip Kosovo inainte de 2003, cu o oarecare autonomie, dar nu independenta fata de NATO. Trei noi institutii au fost instalate in ultimele luni la Bruxelles: la conducere, Comitetul pentru politica de securitate (Cops), compus din ambasadorii statelor membre si plasati sub autoritatea Consiliului European, va exercita controlul politic al operatiunilor UE. Un catalog al fortelor a fost deja stabilit, astfel incat contingentul fortei europene de interventie rapida va cuprinde urmatoarele contributii: Germania – 13.000, G.B. – 12.500, Franta – 12.000, Italia – 12.000, Spania – 10.000, Grecia – 7.000, Olanda – 5.000, Austria – 2.000, Finlanda – 1.500, Suedia – 1.500, Belgia – 1.000, Portugalia – 1.000, Irlanda – 850, Luxembourg – 100.

Informatia strategica va fi furnizata de Comitetul militar, format din sefii de state majore ai armatelor. In sfarsit, statul major al UE va avea in atributie alerta rapida si planificarea operatiunilor.

Primele doua structuri au devenit permanente in ianuarie, respectiv aprilie, iar Statul Major va fi instituit in cursul acestei saptamani. A ramas, deocamdata, in suspensie problema comandamentului unei operatiuni de tip Petersberg. Daca vor fi utilizate mijloacele NATO, conducerea va fi preluata de nr. 2 al Aliantei, tot un european. Daca europenii vor actiona singuri, conducerea va reveni tarii care furnizeaza cel mai mare numar de trupe.

Unitatea celor 15 in ceea ce priveste continuarea construirii unei armate europene a reusit sa surprinda Washingtonul.

Bush nu revine asupra protocolului de la Kyoto

In ceea ce priveste summit-ul UE – SUA de la Gotteborg, se pare ca subiectul principal va fi respingerea de catre americani a protocolului de la Kyoto asupra incalzirii climaterice. Bush nu are deocamdata nici un plan concret privind combaterea poluarii si efectului de sera, chiar daca intentia sa de a trasa cateva idei alternative in protectia mediului a fost anuntata.

-Rusia nu mai este inamicul!-

In sfarsit, punctul forte al vizitei va fi intalnirea cu presedintele rus, Vladimir Putin, la Ljubljana. Bush va incerca sa explice omologului sau de la Kremlin viziunea sa de securitate pentru secolul XXI ca si dorinta sa de a construi relatii pozitive si constructive cu Rusia. Washingtonul n-a reusit sa convinga Moscova sa abandoneze opozitia la proiectul sau de aparare antiracheta american. Intalnirea cu Vladimir Putin este considerata -cruciala-. Problema presedintelui Bush este insa aceea ca, o data cu schimbarea de majoritate din Congresul american in favoarea democratilor, Casa Alba nu mai este stapana absoluta a diplomatiei si politicii de aparare.

In preambulul vizitei presedintelui american, -Le Figaro- publica un interviu cu Richard Perle, cel care a fost creierul -razboiului stelelor- in echipa Regan, proiect care viza tinerea la respect a URSS. In ceea ce priveste reactia europenilor la scutul antiracheta, Perle declara ca reactiile cele mai ostile vin din incapacitatea de a intelege ca lumea s-a schimbat, -din incapacitatea de a iesi din cercul razboiului rece-. Nici o tara, spune el, nici macar SUA, nu are protectie impotriva rachetelor cu raza medie de actiune, ceea ce le creeaza o mare vulnerabilitate in fata unor agresori ca Irak sau Coreea de Nord. Rusia, sustine Perle, nu mai este inamicul.

Marcela Feraru

Paris


Azi, summit NATO la Bruxelles

Summit-ul NATO de la Bruxelles va reuni, timp de cateva ore, liderii aliantei intr-o dezbatere care va avea ca punct de plecare liniile politice ale noii administratii de la Casa Alba. Dincolo de temele anuntate oficial – proiectul scutului antiracheta, apararea europeana -, se va discuta si despre extinderea Aliantei in perspectiva summit-ului de anul viitor de la Praga. Nu se asteapta decizii clare – daca va fi sau nu extindere, pe care dintre scenarii, respectiv cu ce candidati, dar cadrul general al acestei dezbateri ar putea fi stabilit. Este posibil insa ca anuntul privind acceptarea unei noi extinderi a Aliantei sa fie facut de catre George Bush in timpul unei alte escale a turneului sau european, adica vineri, la Varsovia, unde sunt anuntate discutii asupra acestui subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.