Acasă În Lume Guvernul polonez s-a prabusit cu elicopterul

Guvernul polonez s-a prabusit cu elicopterul

DISTRIBUIȚI

Vizita unei delegatii ministeriale a guvernului polonez la o exploatare miniera s-a soldat cu prabusirea elicopterului care ii transporta inapoi la Varsovia pe premierul Leszek Milles si pe ceilalti 11 membri ai delegatiei, printre care o garda de corp care a fost grav ranita. Potrivit medicului lui Miller, acesta are doua vertebre afectate, insa alte surse vorbesc si despre un brat sau un picior fracturat. S-a relatat ca premierul polonez a reusit sa iasa fara ajutor din cabina elicopterului, dar medicul sau a anuntat ca va trebui sa ramana in spital timp de mai multe zile, poate chiar o saptamana. El a fost internat la clinica guvernamentala, fiind transportat pret de 20 de kilometri.

Aparat sovietic, defectiune tehnica

Elicopterul s-a prabusit joi noapte in apropiere de capitala poloneza, martorii oculari povestind ca au vazut cum aparatul de zbor a retezat varfurile copacilor pe care i-a intalnit in caderea care a avut loc aproape instantaneu. Ocupantii elicopterului se intorceau de la o aniversare a unei mine de cupru in Silezia, sud-vestul Poloniei. Poate parea surprinzator, dar elicopterul folosit de delegatia guvernamentala era unul de conceptie sovietica, Mi-8, vechi de 26 de ani. Prabusirea se datoreaza, se pare, faptului ca ambele motoare al aparatului s-au defectat in timpul zborului. Generalul Czeslaw Piatas, seful Statului Major polonez, a anuntat crearea unei comisii de ancheta care sa determine cauzele exacte ale accidentului.

In urma accidentului, o garda de corp a fost grav ranita, fiind nevoie de o operatiune de descarcerare pentru a-l scoate afara din elicopterul prabusit, in interiorul caruia a ramas imobilizat mai multe ore. Toti ceilalti 11 ocupanti ai elicopterului au fost internati in spital pentru scurt timp, cu rani usoare, dupa cum s-a relatat din mai multe surse. Se pare totusi ca printre pasagerii care au ramas in spital sub observatie medicala se numara si Aleksandra Jakubowska, care asigura relatiile dintre Miller si ministrii polonezi.

Moment nefericit

Accidentul a survenit intr-un moment mai mult decat inoportun pentru agenda politica de la Varsovia. La sfarsitul saptamanii viitoare, Polonia are la Bruxelles o misiune extrem de dificila, aceea de a combate contra Frantei si Germaniei si a sustinatorilor lor pe marginea textului Constitutiei europene. Purtatorul de cuvant al lui Miller, Marcin Kaszuba, a declarat ca, in pofida accidentului, premierul polonez va participa la summitul de la Bruxelles, de la 12 decembrie. In schimb, vizita de lucru pe care urma sa o intreprinda ieri in Irlanda Leszek Miller a fost anulata, intalnirea fiind mai mult decat una de rutina, deoarece Dublinul preia presedintia UE si si-a declarat deja intentia de a -media- intre UE si Statele Unite, ceea ce este si in avantajul Poloniei, un aliat fidel al SUA, dar care anul viitor va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Purtatorul de cuvant al lui Miller a precizat ca, pe perioada spitalizarii premierului, interimatul functiei va fi asigurat de vicepremier, Marek Pol, care este si ministrul infrastructurilor. Se spera totusi ca perioada de interimat sa nu fie mai mare de o saptamana, astfel incat premierul Leszek Miller sa poata participa la summitul european la nivel inalt de la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.