Home În Lume Industria zaharului santajeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii

Industria zaharului santajeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii

DISTRIBUIŢI


Industria zaharului din Statele Unite se afla in razboi deschis cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pe care o ameninta cu intreruperea finantarii. Marul discordiei este viitorul raport al OMS, care urmeaza sa fie dat publicitatii maine si in care sunt evidentiate riscurile consumului excesiv de zahar pentru sanatatea organismului. Demersurile pe care le face in prezent Asociatia Zaharului sunt o incercare de santaj, producatorii si distribuitorii folosind ca arma cele 406 milioane de dolari cu care Congresul Statelor Unite finanteaza OMS, subliniaza publicatia britanica -The Guardian- in editia sa de ieri.

Intr-o scrisoare adresata directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Gro Harlem Brundtland, Asociatia Zaharului ameninta direct -ca va folosi toate mijlocele posibile pentru a demasca raportul dubios- cu privire la nutritie si dieta. Liderii din domeniu arata cu degetul furiosi spre rezultatele analizei realizate de expertii OMS, care subliniaza ca o dieta sanatoasa trebuie sa includa cel mult 10% zahar. Aceasta limita nu este sustinuta din punct de vedere stiintific, considera Asociatia Zaharului, insistand ca adevaratul procent este de 25%. -Americanii care platesc taxe nu trebuie informati gresit, prin intermediul unor rapoarte care nu au baza stiintifica. Daca va fi necesar, vom promova si vor incuraja noi legi, care sa constranga Organizatia Mondiala a Sanatatii sa dea publicitatii rapoarte care sunt sustinute de marea majoritate a oamenilor de stiinta-, se arata in scrisoarea trimisa directorului Gro Harlem Brundtland. Asociatia Zaharului, impreuna cu alte sase mari grupuri din industria alimentara, a solicitat sprijinul secretarului american pentru sanatate, Tommy Thompson. Coalitia anti-OMS include US Council for International Business, asociatie care cuprinde peste 300 de firme americane, printre care si Coca-Cola si Pepsico.

Tactica santajului practicata de industria americana a zaharului nu este o noutate, sustine profesorul Phillip James, presedintele International Obesity Task Force, unul dintre autorii unui raport din 1990 al OMS privind dieta si nutritia. Si atunci expertii fusesera de acord ca zaharul trebuie sa constituie doar 10% pentru o alimentatie sanatoasa. -La o zi dupa ce echipa de experti pe care o conduceam a hotarat limita de 10%, intreaga Organizatie Mondiala a Zaharului s-a pus in miscare-, a dezvaluit profesorul Phillip James ceea ce s-a petrecut in 1990. -40 de ambasadori au scris atunci OMS, insistand ca raportul nostru trebuie retras pentru ca aduce mari prejudicii statelor in curs de dezvoltare-, a precizat acesta. Lobby-ul puternic facut de industria zaharului nu a avut succes in 1990, dar acum, crede profesorul Phillip James, liderii din domeniu au o tactica mult mai buna si au o influenta mult mai mare la Casa Alba. De la raportul din 1990, International Life Science Institute, fondat de Coca-Cola, Pepsi-Cola, General Foods, Kraft si Procter and Gamble, a fost acreditat la Organizatia Mondiala a Sanatatii si la Food and Agricultural Organization din cadrul ONU, capatand astfel o influenta internationala deosebita.

Aubrey Sheiham, profesor de igiena dentara la University College din Londra, a intampinat si el rezistenta lobby-ului facut de industria zaharului atunci cand a fost unul dintre expertii implicati in redactarea unui ghid al sanatatii pentru Consiliul European, numit Eurodiet. -Am scris atunci capitolul legat de consumul de zahar. Cand ne-am intalnit in Creta, in iunie 2000, reprezentantii industriei zaharului au avertizat ca, daca va fi inclusa in ghid limita de 10%, ghidul va fi blocat-, a dezvaluit pentru -The Guardian- Audrey Sheiham.

Ceea ce sustine acum Asociatia Zaharului este ca raportul OMS ar trebui mai intai sa fie analizat de experti in economie ai celor 192 de state membre ale organizatiei, pentru a fi evaluat astfel impactul la nivel economic al limitei maxime de 10 procente. Industria zaharului este sustinuta masiv si de industria bauturilor racoritoare, pentru ca in raportul OMS se arata si ca bauturile racoritoare indulcite contribuie la extinderea pe scara mondiala a obezitatii.

OMS se apara in fata criticilor si subliniaza ca raportul sau, intitulat -Dieta, nutritie si prevenirea bolilor cronice-, a fost intocmit de o echipa de 30 de experti independenti. Date din raport sunt in concordanta cu concluziile a 23 de studii realizate la nivel national, in majoritatea dintre acestea dovedindu-se ca 10% este limita consumului de zahar pentru o alimentatie sanatoasa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.