Home În Lume Italia ataca grupul G4

Italia ataca grupul G4

DISTRIBUIŢI

Departe de a intra pe fagasul normalitatii, controversele cu privire la reformarea Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) se accentueaza. Ambasadorul Italiei la Natiunile Unite, Marcello Spadafora, a acuzat tarile membre ale asa-numitului grup G4, adica Brazilia, Germania, India si Japonia, ca se folosesc de santaj pentru a obtine mult-ravnitele locuri permanente in cel mai inalt for al organizatiei.


Marcello Spadafora sustine ca membrii G4 au conditionat asistenta acordata unor tari sarace de votul acordat pentru proiectul lor de rezolutie, care prevede extinderea Consiliului de Securitate. In consecinta, oficialul italian i-a cerut secretarului general al ONU, Kofi Annan, sa demareze o investigatie pe aceasta tema. Pe de alta parte insa, ambasadorul german la Natiunile Unite, Gunter Pleuger, a respins energic reprosurile Romei. Potrivit propunerii de largire a inaltului for, pe langa Germania, Japonia, India si Brazilia, alte doua state africane ar trebui sa obtina locuri permanente.

Nu este o noutate faptul ca Germania isi doreste sa devina titulara unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. Este si unul dintre motivele pentru care Kofi Annan a cerut ca planurile de reformare a inaltului for sa fie finalizate pana in luna septembrie, cand are loc summit-ul Natiunilor Unite. In caz contrar, secretarul general al organizatiei se teme ca discutiile de la summit se vor concentra mai mult asupra atribuirii locurilor permanente in Consiliul de Securitate in locul celor pe care ar vrea el sa le abordeze, puncte importante ale pachetului de reforme, precum reducerea la jumatate a nivelului saraciei in lume, definirea terorismului si formularea unor reguli clare in folosirea armamentului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.