Acasă În Lume La 37 de ani de la adoptarea legii care stabilește capitala Israelului...

La 37 de ani de la adoptarea legii care stabilește capitala Israelului la Ierusalim, Statele Unite și-au mutat ambasada

DISTRIBUIȚI

În decembrie 1949 Ierusalimul, respectiv partea lui de vest, a fost proclamat de David Ben Gurion capitală a noului stat evreiesc Israel‏‏. În iunie 1967 după Războiul de șase zile, Israelul a cucerit partea de est a Ierusalimului de la palestinieni și a anunțat reunificarea orașului. În 30 iulie 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege fundamentală care proclamă Ierusalimul oraş reunificat şi capitală eternă a Israelului. O rezoluţie a ONU a calificat această lege drept „nulă şi neavenită”.
Organizația pentru Eliberarea Palestinei, și după 1994 Autoritatea Națională Palestiniană au revendicat și ele Ierusalimul, partea lui de est, drept capitală a statului arab palestinian viitor.
Preşedintele Donald Trump a anunţat în 6 decembrie 2017, că Statele Unite recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel și a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.
Astăzi, 14 mai 2018, ambasada a fost mutată iar Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că „Statele Unite rămân total angajate în facilitarea unui acord de pace durabil” în regiune.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a mulţumit preşedintelui american pentru „decizia curajoasă cu care a scris istorie”.

Nabil Abou Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că prin deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim „SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creând tensiune şi instabilitate”.

Zeci de palestinieni au fost ucişi şi câteva sute răniţi în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni în apropiere de frontiera cu Israelul, unde zeci de mii de persoane protestează împotriva mutării ambasadei americane la Ierusalim.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.