Acasă În Lume Madonna si Saddam, agenti electorali

Madonna si Saddam, agenti electorali

DISTRIBUIȚI

-Cred ca stie sa gestioneze politica externa, cred ca este bun cu oamenii si cred ca este foarte bun la suflet si foarte constiincios. Este interesat de spiritualitate, aceste lucruri spun foarte mult, din punctul meu de vedere-. Cuvinte simple, dar cuvinte-cheie in limbajul marchetingului politic. Este potretul facut de Madonna generalului in retragere Wesley Clark, unul dintre pretendentii la cursa prezidentiala din tabara democratilor americani. Cel mai popular superstar feminin al Americii s-a aruncat personal in groapa cu lei a politicii, acordand intregul sau suport unui general cu patru stele pe umeri, care aminteste de infrangerea unui alt demonizat -dictator-, Slobodan Milosevici. Intrarea a fost gazduita de CNN marti seara, Madonna avand deja la activ un clip care nu da tocmai bine pentru interventia americana in Irak.

Daca presedintele George W. Bush il are acum pe Saddam ca principal agent electoral, democratii isi disputa si ei popularitatea unor personalitati publice cu procente verificate pe scala simpatiei electoratului american. Noua persoane isi disputa in prezent calitatea de challenger al lui Bush pentru Casa Alba in 2004, cele mai mari sanse avandu-le, spun comentatorii, Wesley Clark si Howard Dean, fost guvernator de Vermont. Cea care va intra in istoria muzicii pop pentru -Material Girl- sau -Like a Virgin- este pe punctul de a inclina in mod decisiv balanta democrata in favoarea lui Clark, iar in ajutorul lui Dean a venit fostul vicepresedinte al lui Bill Clinton, Al Gore.

-Pentru ca a fost general, stie sa faca fata presiunilor-, si-a continuat Madonna seria argumentelor. Ea il sprijina pentru ca -este un lider innascut- si a organizat chiar un dineu in luna noiembrie, in California, in onoarea generalului cu patru stele. Purtatorul de cuvant al lui Wesley Clark s-a declarat incantat de suportul aratat de Madonna, despre care se crede ca a contribuit, sau daca nu cu siguranta va contribui substantial, la bugetul de campanie. Potrivit CNN, cei doi s-au intalnit nu mai departe cu cateva saptamani in urma, prezentati de un regizor din cetatea filmului. Atunci, a dezvaluit Madonna, au discutat pe marginea eventualitatii ca Wesley Clark sa devina presedinte, pe care, in discutia cu reporterul CNN, a sugerat-o ca fiind foarte probabila. Cursa de desemnare a candidatului democrat la fotoliul celui mai puternic om al planetei este in plina desfasurare, dar se pare ca generalul Wesley Clark are cele mai mari sanse, fiind cel mai putin contestat in interiorul taberei democrate.

Aparitia sa ca martor timp de doua zile in procesul in care este judecat fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici este vazuta ca o importanta oportunitate pentru a contracara impactul de imagine pentru popularitatea presedintelui Bush pe care se asteapta sa il aiba prinderea lui Saddam Hussein. Clark a fost comandantul fortelor NATO in timpul razboiului din Kosovo din 1999, legitimat de ceea ce aliatii au numit -purificarea etnica- a provinciei majoritar musulmane comandata de aparatul condus de Milosevici. Daca vicepresedintele lui Clinton il sprijina pe Howard Dean, omul din umbra al interventiei din Kosovo are suportul, declarat deja in public, al bataioasei Hillary Clinton, dar si pe cel inca nedeclarat al sotului sau, Bill Clinton. In depozitia sa de marti, Milosevici, care se apara singur, a preluat o apreciere defavorabila la adresa lui Clark a unui fost sef de stat major al armatei americane, generalul Hugh Sheldon. In octombrie, dupa anuntarea intrarii favoritului Madonnei in cursa democrata, Sheldon a -marturisit- ca lui Clark i s-a cerut sa demisioneze din cauza -chestiunilor de caracter si de moralitate-. O remarca ce a ramas neexplicata, dar pe baza careia Clark, contactand un cunoscut care l-a intalnit pe Bill Clinton, care a trimis imediat un fax adresat procuroarei Carla del Ponte. -Contrar acuzatiei lui Milosevici, Wesley Clark a dus la indeplinire politica NATO, aceea de a pune capat masivei purificari etnice din Kosovo, cu mare indemanare, integritate si hotarare-, a raspuns fostul protagonist al scandalului Monica Lewinski. O declaratie care anunta un suport public, la nevoie.

Calitatile lui Clark nu sunt nici ele neinsemnate. Dupa retragerea din armata, veniturile sale au crescut considerabil, de la aproximativ 85.000 de dolari, in 1999, la 1,6 milioane, in prezent. Mare parte provin din speach-urile si consultanta pe care le-a acordat in aceasta perioada si prin activitatea de lobby pe care o practica in mod oficial.

Bush: pedeapsa capitala pentru Saddam

Pentru actualul presedinte, capturarea si umilirea lui Saddam la scena deschisa au adus, potrivit celui mai recent sondaj, 6 procente la zestrea de popularitate a lui George Bush jr., de la 52% la 58%. Majoritatea americanilor considera, de asemenea, justificate costurile operatiunii din Irak, la fel si decizia insasi de a ataca tara condusa de Saddam Hussein. Intr-un inteviu televizat, Bush a spus, chiar inainte de a se sti cine si cum il va supune judecatii, ca Saddam merita -pedeapsa capitala- pentru faptele sale. Nu fara legatura cu viitoarea campanie electorala, presedintele, de orientare politica republicana si baptist ca apartenenta religioasa, a redeschis dezbaterea pe tema casatoriilor intre homosexuali. Oponent pana de curand al acestora, Bush a afirmat ca ar fi dispus sa sprijine chiar un amendament constitutional in acest sens, pe fondul polemicilor create de o recenta hotarare judecatoreasca ce a cautionat o astfel de casatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.