Acasă În Lume Mihail Gorbaciov: Extinderea scutului antirachetă a dus la actuala criză din Europa

Mihail Gorbaciov: Extinderea scutului antirachetă a dus la actuala criză din Europa

DISTRIBUIȚI

Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt câteva dintre cauzele actualei crize politice din Europa, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a avertizat Occidentul şi Rusia cu privire la riscul unui nou Război Rece, relatează Russia Today, în pagina electronică, citată de Mediafax.

Mihail Gorbaciov a declarat, într-un interviu pentru Rossiskaia Gazeta, că, pentru depăşirea actualei crize între Rusia şi Occident, cele două părţi trebuie „să renunţe la acuzaţiile reciproce şi la impunerea de sancţiuni”.

Fostul lider sovietic a apreciat că Rusia a făcut deja acest lucru, prin faptul că nu a răspuns la ultimele sancţiuni impuse Moscovei de Occident în contextul crizei din Ucraina. „Acum, este rândul partenerilor noştri”, a adăugat el, sugerând că Occidentul ar trebui să renunţe la ideea impunerii unor „sancţiuni personale” împotriva oficialilor de la Moscova. „Cum poate exista un dialog dacă are loc pedepsirea unor persoane cu putere de decizie şi influenţă în politică? Este necesar un dialog între cele două părţi”, a subliniat Gorbaciov. „Nu trebuie să se renunţe la dialog, pentru că altfel există riscul unui nou Război Rece”, a avertizat fostul lider sovietic.

Gorbaciov a mai afirmat că actuala criză politică din Europa a fost provocată, printre altele, şi de refuzul Occidentului de a ţine cont de poziţia şi interesele Rusiei. „Este vorba, în primul rând, despre extinderea NATO, desfăşurarea scutului antirachetă şi acţiunile Occidentului în regiuni importante pentru Rusia (fosta Iugoslavie, Irak, Georgia, Ucraina)”, a subliniat Gorbaciov.

El şi-a exprimat însă convingerea că Rusia şi statele occidentale se confruntă cu mai multe ameninţări comune, decât puncte de divergenţă. Ameninţări precum epidemia de Ebola şi lupta împotriva grupării Stat Islamic, dar şi sărăcia, imigraţia, pot determina cele două părţi să se apropie, a menţionat Gorbaciov. „Ameninţările comune la adresa securităţii noastre nu au dispărut. În faţa acestor ameninţări, poate fi găsit un limbaj comun. Nu va fi uşor, dar nu există altă posibilitate”, a subliniat fostul preşedinte sovietic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.