Home În Lume O masă rotundă în vederea dezescaladării crizei ucrainene a început la Kiev

O masă rotundă în vederea dezescaladării crizei ucrainene a început la Kiev

DISTRIBUIŢI

Ucraina estimează pierderea Crimeei la suma de 100 de miliarde de dolari şi nu va ceda „şantajului” insurgenţilor proruşi, a declarat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov miercuri, la o masă rotundă, la Kiev, relatează AFP. La discuţii urmau să participe premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk, trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, candidaţi la alegerile prezidenţiale de la 25 mai şi deputaţi şi oficiali regionali. Liderii sepratişti din estul Ucrainei, calificaţi drept „terorişti” de către autorităţile de la Kiev, nu sunt invitaţi să participe la această masă rotundă, în pofida unor apeluri repetate ale Moscovei în acest sens.

Puterea de la Kiev, însă, susţine că nu intenţionează să discute cu liderii autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Luhansk, care solicită încetarea operaţiunii antiteroriste, cerinţă asupra căreia mai insistă Partidul Regiunilor şi unii candidaţi la preşedinţie – notează portalul Censor, citat de eTransmedia.ro

Acesta este primul mare dialog de la escaladarea conflictului în sud-estul Ucrainei, premierul Arseni Iaţeniuk şi preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, urmând să discute la întâlnire despre cauzele reale ale conflictului din estul rusofon. Unii experţi, însă, susţin că negocierile sunt întârziate şi că există puţine şanse ca acestea să poată rezolva ceva. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, în special Germania, a salutat iniţierea acestui dialog panucrainean, iar unul dintre cei care vor prezida întâlnirea va fi fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, autorizat de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

 

Ischinger a fost cel care, la o reuniune a miniştrilor de externe din UE, a prezentat o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea crizei din Ucraina, care prevedea începerea unor negocieri în acest sens la nivel naţional. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în contextul negocierilor ucrainene că participarea separatiştilor la masa rotundă naţională cu privire la soluţionarea crizei din Ucraina depinde de dorinţa acestora de a renunţa la violenţă. Potrivit cancelarului, la negocieri sunt invitaţi doar cei care sunt capabili să-şi atingă scopurile fără violenţă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.