Acasă În Lume Obama: Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, România „nu vor fi singure”

Obama: Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, România „nu vor fi singure”

DISTRIBUIȚI

 

Președintele american Barack Obama și-a reasigurat aliații est-europeni de sprijinul Statelor Unite, miercuri, la Varșovia, subliniind că Polonia, Lituania, Letonia și România „nu vor fi singure”.

 

„Știu că de-a lungul istoriei, poporul polonez a fost abandonat de prieteni atunci când a avut mai multă nevoie de ei. Așadar, am venit la Varșovia astăzi – în numele Statelor Unite, în numele NATO – pentru a reafirma angajamentul nostru de nezdruncinat față de securitatea Poloniei”, a declarat Obama, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 25 de ani de la primele alegeri parțial libere din Polonia, care au condus la înlăturarea comunismului.

 

„Articolul 5 este clar – un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Iar ca aliați, avem o datorie solemnă – o obligație care ne leagă prin tratat – să apărăm integritatea voastră teritorială. Și o vom face”, a adăugat președintele american, potrivit transcrierii discursului său, postată miercuri pe site-ul Casei Albe.

 

El a reasigurat Polonia, România și statele baltice de sprijinul Statelor Unite și al Alianței Nord-Atlantice, pe fondul crizei din Ucraina.

 

„Polonia nu va fi niciodată singură. Dar nu numai Polonia – Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”, a declarat liderul american.

 

„Acestea nu sunt doar vorbe. Sunt angajamente de nezdruncinat susținute de cea mai puternică alianță din lume și de forțele armate ale Statelor Unite – cea mai puternică armată din istorie”, a continuat el.

 

„Vedeți angajamentul nostru astăzi. În avioanele NATO pe cerul țărilor baltice. În navele aliate care patrulează în Marea Neagră. În sporirea exercițiilor în care forțele noastre se antrenează împreună. Și în prezența americană crescută și de durată aici, pe teritoriul polonez. Facem aceste lucruri nu pentru a amenința vreo națiune, ci pentru a apăra securitatea și teritoriul nostru și al prietenilor noștri”, a asigurat el.

 

Obama s-a referit și la propunerea sa de alocare a unui miliard de dolari pentru dislocarea de noi forțe americane, terestre, aeriene și navale, în Europa de Est. Dacă va fi aprobat de Congres, acest plan va fi măsura cea mai concretă a lui Obama de a-și reasigura aliații din Europa de Est și de a transmite Rusiei că Washingtonul se opune unui răspuns ferm la acțiunile sale în Ucraina.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.