Home În Lume ONU votează azi asupra crimelor comise de Coreea de Nord

ONU votează azi asupra crimelor comise de Coreea de Nord

DISTRIBUIŢI

Națiunile Unite se pregătesc să voteze marți o rezoluție condamnând bilanțul Coreii de Nord în materie de drepturi ale omului care ar putea conduce Phenianul să fie nevoit să răspundă pentru eventuale crime împotriva umanității, relatează AFP.

O comisie a Adunării Generale trebuie să voteze acest proiect de rezoluție inițiat de Uniunea Europeană și Japonia, sprijinit de alte 48 de țări. Documentul se referă în mare parte la un raport al ONU, dat publicității în ianuarie, care atrăgea atenția asupra încălcării drepturilor omului ‘fără egal în lumea de astăzi’.

Coreea de Nord a încercat să amendeze textul, dar, în pofida amenințărilor cu represalii formulate de diplomații nord-coreeni, proiectul a primit numai ușoare retușuri.

Noul proiect include o dispoziție care apreciază oferta Phenianului de a coopera cu comisarul Națiunilor Unite pentru drepturile omului, precum și invitația adresată raportorului special al ONU de a vizita Coreea de Nord. Cu toate acestea, menține apelul adresat Consiliului de Securitate de a trimite Phenianul în fața Curți Penale Internaționale (CPI) pentru a fi judecat.

Rezoluția ar urma să beneficieze de o largă majoritate, între 100 și 120 de voturi, din cele 193 de țări reprezentate în această comisie având ca misiune să ia în discuție încălcări ale drepturilor omului.

Ulterior, documentul va fi examinat de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, și se va pune problema pentru Consiliul de Securitate dacă se va conforma rezoluției și va denunța efectiv regimul de la Phenian la CPI. După toate probabilitățile, China și Rusia, membri permanenți ai Consiliului, se vor opune unei asemenea situații.

Phenianul a denunțat proiectul de rezoluție ca fiind un complot pus la cale de Statele Unite pentru a discredita regimul său și a duce la căderea acestuia.

Luna trecută însă, liderii nord-coreeni au ținut prima reuniune din ultimii 10 ani cu raportorul special al ONU și l-au invitat să efectueze o vizită în Coreea de Nord. De asemenea, ei s-au oferit să coopereze cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.