Acasă În Lume Opozitia afgana recucereste districtul Aq Kupruk

Opozitia afgana recucereste districtul Aq Kupruk

DISTRIBUIȚI

Luptele violente pentru controlul asupra districtului Aq Kupruk din nordul Afganistanului au continuat ieri, dupa ce fortele talibanilor au reusit sa recucereasca o parte a acestuia, a anuntat un purtator de cuvant al opozitiei. Talibanii au recucerit zona de est a districtului, in urma unor confruntari care au durat aproape 12 ore, a afirmat Qari Qudratullah, purtator de cuvant al Aliantei Nordului. -A avut loc o lupta violenta si, in final, talibanii au invins. Ei controleaza acum zona de est din Aq Kupruk, dar vom lansa o contraofensiva-, a precizat Qudratullah, adaugand ca Aq Kupruk este un camp de batalie. Districtul, situat la 70 de kilometri de orasul strategic Mazaar-i-Sharif, a devenit, sambata, teatrul unor confruntari violente, controlul asupra zonei fiind revendicat, pe rand, de talibani si de opozitie. Fortele opozitiei incearca sa ocupe districtul pentru a avansa spre Mazaar-i-Sharif. Cucerirea acestui oras – controlat de talibani din august 1998 – este vitala pentru Alianta Nordului, careia i-ar putea permite deschiderea unei cai esentiale pentru aprovizionarea trupelor si, eventual, pentru operatiuni ale armatei americane.

Alianta Nordului anunta ca a capturat 1.000 de talibani

Opozitia afgana a capturat, in noaptea de vineri spre sambata, 1.000 de talibani, in provincia Balkh din nordul Afganistanului, la circa 60 de kilometri sud-vest de Mazaar-i-Sharif, a declarat un reprezentant al Aliantei Nordului. Dintre acesti 1.000 de combatanti, 200 au fost luati prizonieri, iar 800 s-au predat, in urma unei lupte desfasurate in cursul nopti cu combatantii condusi de generalul Austad Ataa Mohammad, a precizat sursa citata. In aceeasi regiune, sase mollahi, comandanti ai unitatilor care lupta in nordul Afganistanului, au depus armele.

Mai mult de 100 de bombe asupra frontului din nord-estul Afganistanului

Aviatia americana a lansat, ieri dimineata, peste 100 de bombe asupra avanposturilor talibanilor de pe frontul din nord-estul Afganistanului, in apropierea granitei cu Tadjikistanul. Bombardamentele au vizat toate liniile frontului talibanilor, fiind cele mai violente atacuri lansate in ultima saptamana in aceasta regiune. Atacurile au durat peste cinci ore, iar avioanele americane au lansat peste 100 de bombe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.