Acasă În Lume Pensii pentru gospodinele UE

Pensii pentru gospodinele UE

DISTRIBUIȚI

Forta de munca din statele UE este pe cale sa se bucure in viitor de posibilitatea de a-si mentine drepturile sociale detinute in conditiile incheierii unui contract de munca in alt stat decat cel de rezidenta. Ministrii muncii din cele 15 tari UE au reusit luni sa ajunga la o indelung cautata intelegere in problema liberei circulatii pe piata muncii. Acordul incheiat vine exact dupa patru ani de la momentul in care Comisia Europeana a propus un primul pachet legislativ in domeniul muncii. Concret, intelegerea perfectata va simplifica si va realinia la tendintele momentului actual regulile din domeniul asistentei sociale pe piata unificata a UE. Totodata, legislatia va reglementa si situatia segmentului de populatie care nu a lucrat niciodata, cum ar fi casnicele, daca doresc sa se pensioneze intr-o alta tara decat cea in care au trait. Cu alte cuvinte, tot ceea ce tine de a lucra in alta tara si a primi pensia in cea aleasa pentru a trai dupa iesirea la pensie. Sau cum sa-ti ridici ajutorul de somaj dintr-o tara dupa ce ai lucrat in alta. Regulile ar urma sa se aplice, desigur, dupa anul aderarii, si in cazul milioanelor de romani care lucreaza in strainatate.

Tema a fost in mod particular delicata pentru Luxemburg, unde o treime din forta sa de munca isi are domiciliul in strainatate, in special in Franta. Din acest motiv, Luxemburgul a obiectat fata de aplicarea principiului conform caruia de un somer trebuie sa aiba grija tara care i-a oferit ultimul loc de munca, nu cea de domiciliu. Aceasta regula duce la situatia ca somerii de cetatenie nonluxemburgheza sa primeasca ajutoare de somaj mai mari decat ar fi primit in tara ai carei cetateni sunt, dat fiind ca in micutul stat de la granita cu Belgia nivelul indemnizatiilor de somaj este de 85% din valoarea salariului din ultimele 12 luni. Ca o cale de compromis, in urma acordului de luni, obligatia unei tari a UE de a plati ajutoare de somaj pentru persoane rezidente in alt stat membru al Uniunii va fi limitata la cinci luni, fata de cele sase prevazute initial in proiect.

Masurile prevazute in acord au nevoie de aprobarea Parlamentului European, iar comisarul european pe probleme de munca, Anna Diamantopoulou, a anticipat ca data la care legislatia ar putea fi implementata de catre guvernele viitoarelor 25 de state membre este 2006. Decizia va permite cetatenilor UE sa se bucure de drepturile lor oriunde in Uniunea Europeana, a explicat oficialul de la Bruxelles.

Dincolo de principiul mentinerii unui drept castigat in Europa fara granite, tema are legatura si cu previziunile pesimiste de dupa extindere. UE incearca, practic, pe ultima suta de metri, flexibilizarea cat mai avantajoasa a pietei muncii pentru a preveni pe aceasta cale, in masura posibilului, cresterea somajului anticipata pentru anii urmatori in UE largita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.