Acasă În Lume Powell a impins Skopje in conul de lumina al Washingtonului

Powell a impins Skopje in conul de lumina al Washingtonului

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat Colin Powell si-a incheiat ieri, la Sarajevo, in capitala Bosniei si Hertegovina, foarte densul sau turneu european, in care a dialogat cu 11 omologi ai sai. Acesta a sarit doar peste etapa vizitei din Kosovo, din motive de conditii meteorologice nefavorabile. Nu este exclus ca in eludarea vizitei la Pristina sa fi jucat un rol si considerente de securitate. Asupra militarilor KFOR din contingentul rus s-au tras cu aruncatoarele si un subofiter a fost ucis chiar in preziua vizitei planificate a lui Powell. La aceasta se adauga faptul ca provincia este cu cei peste 40.000 de militari KFOR de aici, cea mai periculoasa regiune din intreaga Europa. Oricine admite aici ca se pot gasi si oameni si arme cu care sa se puna la cale un atentat impotriva unui secretar de stat american. Cu atat mai mult cu cat este vorba de Colin Powell. America are in Kosovo multi prieteni, dar are si dusmani.

Daca nu vine muntele la Mahomed…

Oricum, acesta a contramandat zborul de fix 55 de minute cu elicopterul de la Skopje la Pristina si a anulat vizita in Kosovo. Un lucru favorabil pentru Skopje, care a devenit pentru o zi centru regional. In pofida cetii si a plafonului prea coborat al norilor, au putut veni de la Pristina la Skopje si reprezentantul special al secretarului general al ONU in Kosovo, Hans Haekkerup, si Ibrahim Rugova, liderul albanezilor moderati din provincie, si radicalul Hasim Thaci, fostul comandat al UCK. Powell nu s-a putut plange ca nu a avut parteneri de dialog responsabili de actuala situatie instabila din provincie. Printre cei asteptati sa faca ei drumul pentru a-l vedea pe Powell au fost si unul dintre liderii sarbilor din Kosovo, Rada Trajkovic, si seful celui de-al treilea partid albanez din provincie, Ramsuh Haradija, si el mare comandant UCK. Toti trei lideri politici albanezi din Kosovo s-au facut remarcati in ultimul timp prin indemnuri adresate gherilelor albaneze din Macedonia de a inceta violentele. Indemnurile au fost apreciate si Powell a vrut sa-i cunoasca pe cei care contribuie astfel la stabilitatea regionala. La serviciile pe care le are la dispozitie, este de presupus ca Powell aflase ca fostii comandanti UCK, azi lideri de partid, sunt realmente incurcati de violentele din Macedonia. Tulburarile de acolo alarmeaza si incurca planurile lor de realizare a unui Kosovo independent. Stiind toate acestea, Powell le-a spus precis ce era de spus. Printre acestea s-a aflat si indemnul privind o detasare si mai serioasa de violentele extremiste.

Felicitari, Macedonia

Cu o zi in urma, dupa dialogul cu presedintele Boris Trajkovski si cu guvernul de la Skopje, Powell a felicitat Macedonia pentru modul in care a gestionat criza si pentru retinerea pe care a manifestat-o in actiunile armate impotriva gherilelor extremiste albaneze. -Luptele s-au incheiat pentru moment, dar pericolul lor se afla inca aproape. Mai exista elemente extremiste care doresc sa creeze probleme in aceasta tara. Si sunt foarte multumit ca presedintele si acest guvern au optat pentru dialog-, a declarat secretarul de stat american. Pentru ca America sa fie si mai multumita, Powell i-a solicitat lui Trajkovski sa extinda dialogul cu etnicii albanezi, care reprezinta – dupa opinia sa – peste 25 de procente din populatia tarii. Spre dialog l-a indemnat Powell si pe Arben Xhaferi, liderul celei mai mari formatiuni politice albaneze din Macedonia, Partidul Democratic al Albanezilor, chiar daca acesta a cerut mediere internationala intre etnicii macedoneni slavi si albanezi, precum si modificarea Constitutiei. Pentru Skopje este extrem de important ca Powell nu vede ca solutie federalizarea si, ca prin el, SUA vor sprijini politic un stat macedonean unitar. Powell a mentionat si dimensiunile celui economic si militar. Macedonia va primi in acest an ajutor american in valoare de peste 55 milioane de dolari, dintre care 17 milioane de dolari in asistenta militara si 38 de milioane, in asistenta economica. Subliniind ca fiecare stat trebuie sa decida el insusi cum trateaza tensiunile etnice, Powell a dat mana libera pentru Skopje. Cat de mare va fi gradul de libertate, Macedonia o va sti mai bine peste doua saptamani, cand presedintele Trajkovski se va afla la Casa Alba, la invitatia speciala a presedintelui Bush. Insasi invitatia este ceva iesit din comun si o garantie ca Skopje se afla in conul de lumina al Washingtonului. De altfel, in urma vizitei lui Powell, presedintele Trajkovski a devenit mult mai sigur ca Macedonia nu va fi locul -celui de-al cincilea razboi- in Balcani, pentru ca, dupa cum a si subliniat ieri, -fortele politice ale tarii sunt favorabile -stabilitatii pe termen lung-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.