Acasă În Lume Reuniunea NATO a paralizat Bruxellesul

Reuniunea NATO a paralizat Bruxellesul

DISTRIBUIȚI


Summitul NATO a avut parte de o vreme la fel de rece ca razboiul de alta data, despre care s-a vorbit mult in corolarul proiectului american privind scutul antiracheta. Intreaga circulatie in Bruxelles a fost data peste cap din pricina celor 19 coloane oficiale, iar cerul a fost survolat continuu de elicoptere. In zona sediului NATO, circulatia a fost complet blocata inca de la prima ora a diminetii, desi participantii au inceput sa soseasca abia dupa ora 10.00. Fiecare delegatie a fost intampinata, pe rand, de catre gazde la intrarea in pavilionul oficial, una dintre cele mai calduroase primiri fiindu-i rezervata primului ministru ungur, Viktor Orban.

Tony Blair, proaspat invingator in alegerile din Marea Britanie, parea gata sa imbratiseze pe toata lumea. Din fericire, a fost oprit la timp de fostul sau ministru al apararii, ajuns intre timp secretar general al NATO, George Robertson, care a iesit sa-si intampine compatriotul.

Masurile de securitate au mers pana acolo, incat participarea la conferinta de presa finala a secretarului general al NATO, George Robertson, si a presedintelui american, George Bush, s-a facut pe baza unei acreditari special,e care indica si locul rezervat in sala, ca la un spectacol la care biletele se cumpara cu saptamani inainte.

Sosirea presedintelui Bush la Bruxelles n-a avut parte numai de scene pozitive. Peste 30 de ONG-uri si organizatii umanitare s-au mobilizat, inca de marti seara, in fata Ambasadei SUA. Aproximativ 2.000 de manifestanti au protestat fata de politica americana privind mediul, scutul antiracheta sau pedeapsa cu moartea. Astfel de manifestatii il asteapta pe tanarul Bush in mai toate escalele turneului sau european.

Ajuns ultimul in sala de conferinte, George Bush a facut un -tour de table-, salutandu-se cu fiecare dintre sefii de delegatii si cu persoanele importante. Cea mai lunga discutie a purtat-o cu Tony Blair, in timp ce cu presedintele francez, Jacques Chirac, a avut un foarte scurt schimb de amabilitati. Ministrul grec de externe, Georgeos Papandreu, nascut si crescut in SUA, a avut si el parte de o atentie deosebita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.