Home În Lume Rogozin continuă șarada victimizantă cu noi amenințări la adresa României

Rogozin continuă șarada victimizantă cu noi amenințări la adresa României

DISTRIBUIŢI

Rusia va reacționa într-o manieră dură la acțiunile și declarațiile României în legătură cu incidentul avionului delegației ruse la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat luni seara vicepremierul Dmitri Rogozin, în contextul scandalului iscat după ce oficialul rus a acuzat România că a interzis accesul în spațiul său aerian pentru avionul ce transporta de la Chișinău o delegație guvernamentală rusă, informează agenția oficială de presă din Rusia, ITAR-TASS.

‘Ministerul rus de Externe pregătește și se gândește la o reacție, o reacție care ar trebui să fie dură’, a spus Rogozin, în urma unei întâlniri între premierul Dmitri Medvedev și vicepremierii cabinetului său. În acest context, el a evocat declarația premierului Victor Ponta că situația ar fi putut degenera, astfel încât să fie necesară intervenția avioanelor românești de vânătoare pentru interceptarea aeronavei în care se afla el. ‘După aceasta chiar nu mai avem ce vorbi cu ei’, a spus Rogozin, citat de ITAR-TASS. În opinia sa, ‘să forțezi aterizarea unui avion la bordul căruia se află mai mulți membri ai guvernului, folosind avioane de vânătoare, apărarea antiaeriană, este dincolo de glume, dincolo de orice discuții serioase și mai puțin serioase’. ‘Problema nu constă în securitatea fizică a unei persoane, ci în faptul că se pune la îndoială dreptul cetățenilor ruși, din organismele de conducere ale țării, care reprezintă guvernul Federației Ruse, să traverseze spațiul aerian în tranzit’, a explicat el.

Zborul vicepremierului rus înspre și dinspre Republica Moldova în 8 și 9 mai a fost însoțit de peripeții, după ce oficialul rus a declarat că mai întâi Ucraina i-a impus interdicție de zbor, iar apoi și România a interzis accesul în spațiul său aerian pentru avionul care îl transporta.

Statele Unite ale Americii și-au exprimat luni dezaprobarea, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, față de o postare de pe Twitter a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, după ce a susținut că România a închis spațiul aerian pentru avionul său, a avertizat că se va întoarce în România la bordul unui bombardier strategic, relatează agenția de presă RIA Novosti.

 

Încălcare conștientă a spațiului aerian al UE

 

Pe de altă parte, diplomația de la București a explicat luni seară că Rogozin știa foarte bine la ce se expune forțând spațiul aerian al UE. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că avionul în care se afla Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos spaţiul aerian românesc, întrucât compania aeriană care a efectuat cursa nu a confirmat prezenţa vicepremierului rus la bord.

Cursa cu care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns la Chişinău, era privată, chiar dacă avea la bord o delegaţie oficială şi „a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian probabil şi bulgar şi românesc, cu o perioadă scurtă de tranzit prin spaţiul românesc, având planul de zbor aprobat de Eurocontrol”, a precizat Titus Corlăţean, la Digi24. Tranzitul a fost „fraudulos, pentru că la întrebările puse atât de bulgari cât şi de autorităţile competente româneşti, ROMATSA şi mai ales Autoritatea Aeronautică, s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării, şi chiar o minciună. Cel puţin bulgarilor li s-a spus în mod explicit că n-ar exista pe lista de pasageri, la noi s-a tras de timp, cu aşa-zise întreruperi ale comunicării. Cert este că a trecut fraudulos”, a mai spus şeful diplomaţiei. Ministrul de Externe a precizat că autorităţile române i-au refuzat lui Rogozin dreptul de tranzit, după ce au aflat că era pe lista de pasageri.

„Odată ce am avut confirmarea clară a listei de pasageri şi cu faptul că vicepremierul rus se afla în acel avion, şi acest lucru s-a ştiut abia când a ajuns la Chişinău (…) autorităţile române au refuzat dreptul de tranzit, de survol şi asta a generat acea reacţie nervoasă a vicepremierului rus”, a subliniat Titus Corlăţean. El a mai precizat că pentru obţinerea tranzitului „s-a folosit un truc”, întrucât s-a obţinut acceptul de la Eurocontrol, precizându-se că este o cursă privată, deşi avea la bord o delegaţie oficială.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.