Acasă În Lume România salută acordul privind noul nume al Republicii Macedonia după conflictul de...

România salută acordul privind noul nume al Republicii Macedonia după conflictul de peste 25 de ani cu Grecia

DISTRIBUIȚI

Republica Macedonia, țară în peninsula Balcanică în Europa de Sud-Est, este unul dintre statele succesoare ale fostei Iugoslavii, față de care și-a declarat independența în 1991, devenind membră a organizației Națiunilor Unite în 1993, dar, ca urmare al unei lungi dispute cu Grecia⁠ pe tema numelui de Macedonia, a fost admisă sub denumirea provizorie de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (abreviat FYROM), denumire utilizată și de către organizații internaționale cum ar fi Uniunea Europeană, Consiliul Europei și NATO.
Numele Macedoniei este încă din 1991, anul independenței sale, în centrul unei dispute între Skopje și Atena. Aceasta din urmă blochează recunoașterea mondială a Macedoniei sub acest nume, considerând că acesta face parte exclusiv din patrimoniul său istoric național. O provincie din nordul Greciei poartă același nume iar Atena considera că o recunoaștere a acestei denumiri ar fi fost urmată de o revendicare teritorială din partea Macedoniei.
La Summit-ul NATO de la București din 3 aprilie 2008 șefii statelor aliate au decis să invite partenerii macedoneni să se alăture Alianței imediat ce se va ajunge la o soluție reciproc acceptabilă în dosarul numelui constituțional.

Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție anunțul făcut pe 12 iunie 2018 de prim-miniștrii elen, Alexis Tsipras și macedonean, Zoran Zaev, privind acordul bilateral asupra numelui constituțional al Republicii Macedonia, respectiv Republica Macedonia de Nord.

MAE consideră că această evoluție este un eveniment de excepție, un pas decisiv pentru actualul context internațional din Europa de Sud-Est.

În mod particular, acest acord bilateral situează sub auspicii noi și extrem de pozitive parcursul european și euro-atlantic al Republicii Macedonia. România a susținut constant la nivel politic și tehnic eforturile autorităților de la Skopje de a progresa în direcția reformelor necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în Uniunea Europeană și NATO. Acestea sunt țintele strategice ale tuturor partenerilor europeni și aliaților euro-atlantici pentru consolidarea stabilității regionale și a securității europene.

În perspectiva evoluțiilor ce vor consacra soluția anunțată la 12 iunie 2018 în viitorul apropiat, MAE reiterează disponibilitatea de a continua să contribuie la dezvoltarea parcursului european și euro-atlantic al partenerilor macedoneni, inclusiv în contextul exercitării președinției Consiliului UE în semestrul I, 2019 și al bunelor relații bilaterale.

România și Republica Macedonia întrețin relații diplomatice, stabilite încă din 1992, la un an de la formarea ca stat independent a Macedoniei. În noiembrie 1993 s-a deschis un Oficiu consular și comercial la Skopje. La 11 ianuarie 1995, misiunea a fost ridicată la rang de Ambasadă. La 30 aprilie 2001, la București a avut loc semnarea Tratatului politic de bază între România și Republica Macedonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.