Acasă În Lume Rusia se pregătește pentru lovitura finală în Ucraina via Crimeea și Transnistria

Rusia se pregătește pentru lovitura finală în Ucraina via Crimeea și Transnistria

DISTRIBUIȚI

Sub pretextul paradei de 9 mai, Rusia aduce armament greu pe teritoriul Ucrainei, mai precis în peninsula Crimeea pe care o anexat-o de curând. Armata rusă desfășoară deja nu mai puțin de 50 de avioane militare și de transport și 300 de militari, informează Unian. Totodată, trupe de inginerie din armata rusă şi scafandri militari au început operaţiuni în vederea construirii unei linii suplimentare de feribot între portul Kavkaz, în sudul Rusiei, şi portul Krim, în Crimeea, a anunţat luni serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Linia ar urma să fie operată de patru feriboturi, care pot transporta câte şase camioane grele KAMAZ sau peste 20 de vehicule, o încărcătură totală de 180 de tone, potrivit Itar-Tass. În tot acest timp, luptele continuă în estul Ucrainei. În mijlocul confruntărilor dintre armata ucraineană și milițiile pro-ruse se află din orașul Slaviansk. Şeful Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, prezent la faţa locului, a remarcat: „Adversarii noştri sunt bine antrenaţi şi echipaţi”. „Au fost blocaţi în centrul” Slaviansk. „Rutele (zonelor de luptă) sunt închise, civilii nu sunt lăsaţi să treacă”. „Ei fac totul pentru a ne obliga să folosim arme grele, dar nu o vom face, pentru a progeja populaţia civilă”.

La rândul său, ministrul de Interne Arsene Avakov se află la doar șase kilometri de locul confruntărilor și a afirmat că Singura tactică este ca soldații ucraineni să avanseze „încetul cu încetul către centrul Slaviansk-ului” „Nu există o soluţie militară, ea trebuie să fie politică”, a explicat acesta. În timpul confruntărilor de luni, patru membri ai serviciilor de securitate ucrainene au murit, iar alţi aproximativ 30 au fost răniţi, a precizat Ministerul de Interne de la Kiev. Luptele au continuat luni cu doborârea unui alt aparat de zbor. Insurgenţii proruşi au doborât un elicopter al Forţelor Aeriene ucrainene, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk. Cu toate acestea, piloții au reușit să se salveze după ce aparatul a căzut într-un râu din apropierea orașului mențonat. Este al treilea elicopter doborât la Slaviansk în ultimele zile, după ce vineri două aparate MI-24 s-au prăbușit în urma unui atac cu lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost uciși și câțiva au fost răniți în acele tiruri.

 

Poarta transnistreană pentru Odesa

 

De asemenea, expertul militar ucrainean Dmitri Timciuk a afirmat luni că Rusia este implicată în mod direct în violenţele din sudul Ucrainei şi că regiunea transnistreană a Republicii Moldova este o poartă de acces pentru agenţii ruşi care destabilizează situaţia din Ucraina. De la începutul lunii martie până la sfârşitul lunii aprilie 2014, în Transnistria şi-au făcut simţită prezenţa membrii ai unităţilor militare ruseşti, ai serviciului secret din cadrul armatei ruse (GRU), precum şi reprezentanţi ai cazacilor ruşi şi ai organizaţiilor ultranaţionaliste din Rusia.

De la mijlocul lunii aprilie, sursele noastre din Republica Moldova au observat că la Chişinău au tot sosit grupuri de tineri ruşi având o conformaţie atletică, ce se îndreptau apoi spre Transnistria. Toţi au fost însoţiţi de membri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB)”, precizează Timciuk pe pagina sa de Facebook, preluat de portalul eTransmedia.ro. Timciuk, care este şeful grupului ucrainean „Rezistenţa Informaţională”, mai afirmă că pentru tulburările de la Odesa.

Moscova folosește tocmai acești „turiști” veniți prin Transnistria. „Conform datelor noastre, la sfârşitul lunii aprilie, sabotorii şi provocatorii ruşi sosiţi în Ucraina, în colaborare cu separatiştii proruşi locali, au avut sarcina de a destabiliza situaţia din partea de sud a Ucrainei, în primul rând din Odesa. Faza activa a operațiunilor agenţilor ruşi, al căror scop este să ocupe clădirile administrative locale, a fost programată pentru 9 mai, când, sub lozincile ideologice de Ziua Victoriei, ar trebuie să aibă loc o intensificare a mişcărilor proruse. După realizarea cu succes a acestui scenariu la Odesa, astfel de acțiuni ar urma să aibă loc şi în Mikolaiv şi Herson, cu sprijinul ‘turiștilor Putin’, cum sunt numiți rușii care vin să destabilizeze situația”, menționează Timciuk.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.