Acasă În Lume Steny Hoyer: -Romania este un candidat puternic pentru NATO-

Steny Hoyer: -Romania este un candidat puternic pentru NATO-

DISTRIBUIȚI

Statele Unite sunt nu numai singura superputere a momentului, dar si cea mai importanta componenta a NATO. Visele Romaniei de aderare la Alianta Nord-Atlantica tin, asadar, in primul rand de Washington, indiferent cata publicitate si-ar face politicienii romani in ceea ce priveste sprijinul pe care l-au obtinut pe plan european pentru aderare. Din acest motiv, i-am solicitat congresmanului american Steny Hoyer parerea cu privire la sansele candidaturii Romaniei la integrare in structurile Pactului Nord-Atlantic.

Steny Hoyer este presedintele delegatiei americane la OSCE, vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE si presedintele Comisiei SUA pentru Cooperare si Securitate in Europa, deci unul dintre expertii Washingtonului in problema extinderii NATO.

– Care este opinia dumneavoastra in ceea ce priveste extinderea NATO?

– Am fost foarte deschisi in ceea ce priveste aceasta extindere, pana la nivelul la care a ajuns ea acum. Credem ca este un pas pozitiv in ceea ce priveste securitatea internationala aderarea celor trei tari – Republica Ceha, Ungaria si Polonia – si aderarile ulterioare ale altor state candidate, in cadrul unui aranjament de securitate colectiv. NATO a stat la temelia pastrarii pacii pentru mai mult de o jumatate de secol in Europa si credem ca aranjamentul de securitate colectiv va fi extrem de folositor pentru Alianta si in viitor.

– Credeti ca Romania este un candidat puternic in urmatorul val de aderare la NATO?

– Cred ca Romania este un candidat puternic. Intr-adevar, Romania a facut un pas important in conducerea OSCE. Este un pas important, mai ales pentru ca are legatura cu membrii NATO. Progresul inregistrat de statul roman a facut ca Romania sa fie perceputa pozitiv de catre comunitatea internationala. De asemenea, un aport important il are si ministrul de externe roman, domnul Mircea Geoana, care, in calitatea sa de presedinte din partea Romaniei al OSCE, a avut o activitate eficienta. Un alt lucru pozitiv realizat de Romania este progresul intern al tarii. Toate aceste chestiuni fac din Romania un candidat excelent pentru integrarea viitoare in NATO.

– In ceea ce priveste valul urmator de extindere programat pentru anul viitor, credeti ca Romania se numara printre favoriti?

– Cu siguranta, Romania va fi luata in considerare. Dupa cum stiti, nu sunt un membru al partidului presedintelui Bush si nu sunt implicat in discutia privind pozitia presedintelui, dar cred ca Romania este cu siguranta una dintre acele tari care ar trebui luate in considerare.

– Credeti ca Romania are o pozitie importanta din punct de vedere strategic, geostrategic in Europa?

– Cu siguranta. Cred ca Statele Unite au impartasit aceasta opinie pentru o lunga perioada, chiar si in timpul Razboiului Rece. Statele Unite au tinut cont de importanta pozitiei geopolitice a tarii, in ciuda regimului Ceausescu.

– In legatura cu OSCE, credeti ca aceasta organizatie are nevoie de o reforma?

– Presedintele Severin a fost foarte deschis in legatura cu necesitatea democratizarii procesului de la Helsinki. Prin acest lucru s-a referit la necesitatea unei deschideri in relatia dintre partea parlamentara si cea guvernamentala a OSCE. Il sustin in eforturile sale si cred ca pozitia sa, in calitate de lider, a fost foarte bine articulata si foarte puternica, mai ales in ceea ce priveste importanta pe care a dat-o faptului ca Parlamentul trebuie sa fie la curent cu actiunile Guvernului OSCE. De asemenea, a facut toate demersurile pentru a asigura o buna colaborare intre cele doua institutii si pentru a aduce prompt la cunostinta opiniei publice din tarile OSCE amanunte despre activitatea acestui organism. Trebuie sa tinem cont ca OSCE si implicarea sa in ceea ce priveste caile operationale din Bosnia, Kosovo si alte puncte creste in importanta, iar opinia publica trebuie tinuta la curent cu ceea ce se intampla. Cred ca mandatul presedintelui Severin a asigurat deschiderea si transparenta, ceea ce este un lucru extrem de important.

– Cum vedeti dezvoltarea unei forte de aparare europene?

– Vorbiti despre Initiativa de Aparare si de Securitate din Europa? Pozitia SUA este extrem de importanta in ceea ce priveste mentinerea NATO si a capacitatilor sale si in ceea ce priveste mentinerea participarii si a contributiei fiecarui stat la NATO, ca alianta. Credem ca este o prioritate absoluta Alianta Atlantica dintre SUA, Canada si Europa… In aceasta opera de proportii, Statele Unite nu ar percepe ca fiind un lucru deplasat daca Europa s-ar angaja si in alte eforturi complementare, care ar necesita actiuni colective in cazuri de necesitate si unde NATO nu ar fi potrivit sa actioneze ca organism. Din acest punct de vedere, consideram efortul ca fiind complementar NATO, dar trebuie sa fim foarte atenti ca aceasta sa nu submineze Alianta Atlantica si NATO in nici un fel, mai ales in ceea ce priveste termenii de cooperare si de contributie financiara a Aliantei.

– Intre SUA si partenerii europeni din NATO exista relatii de subordonare, cooperare sau competitie?

– Ei bine, in mod sigur nu subordonare, cu toate ca exista multe tari europene care cred ca SUA le considera subordonate. Este de inteles, evident, datorita resurselor, marimii sale, ca Statele Unite au o influenta foarte mare. SUA stiu foarte bine ca relatia cu Europa este una de cooperare, de parteneriat si nu o relatie intre superior si inferior, ci intre egali. Acest lucru nu exclude competitia intr-o economie de piata libera. Suntem in competitie sa vindem bunuri si servicii. Credem ca din acest punct de vedere este benefic. Vom produce servicii si produse de mai buna calitate. Deci da, suntem in competitie. In ceea ce priveste securitatea nationala insa, suntem intr-o relatie de cooperare, dar ar fi nebunesc sa negam ca, intr-adevar, in sfera economica nu suntem in competitie.

– Dat fiindca in momentul de fata, in Senatul american, democratii au preluat majoritatea, veti incerca sa impiedicati punerea in practica a proiectului privind scutul antiracheta, la care presedintele Bush tine foarte mult, dar care este criticat de partenerii europeni?

– Este vorba de un usor avantaj al democratilor in Senat, dar care sunt inca in minoritate in Camera Reprezentantilor.

ABM este tratatul care vizeaza neproliferarea sistemului de aparare antibalistic. Intr-adevar, exista o diferenta de opinie intre republicani si democrati la nivelul protectiei mediului nu numai in ce priveste acordul de la Kyoto, ci si protectia mediului in plan terestru, acvatic si aerian. Aceste diferente de opinie au fost exprimate clar in ultimele luni. Exista, de asemenea, o diferenta de opinie legata de importanta faptului ca Tratatul ABM nu trebuie modificat numai unilateral, de catre Statele Unite, ci si bilateral si multilateral. Din moment ce s-au produs anumite modificari la nivelul circumstantelor, trebuie sa ne acomodam cu acestea, impreuna, in cadrul unui parteneriat. Administratia a declarat foarte clar ca intentioneaza sa continue dezvoltarea sistemului NMD. Bineinteles, pentru moment, acest sistem este inexistent, deci cred ca exista foarte multe persoane care considera ca, inainte de toate, trebuie sa hotaram daca tehnologia este sau nu viabila inainte de a incepe sa vorbim despre acest subiect.

– In ce masura Statele Unite vor continua sa fie implicate in Europa?

– Cred ca majoritatea americanilor considera ca trebuie sa existe un parteneriat strans cu Europa. De fapt, au existat anumite discutii in timpul campaniei electorale a presedintelui Bush, pe vremea cand acesta era guvernator in ceea ce priveste o politica de implicare americana mai redusa in Europa si in restul lumii. Am vazut in primele sase luni ale actualei Administratii o usoara schimbare a acestei politici, conducerea Statelor Unite realizand ca nu este posibil ca statul american sau oricare alta natiune sa-si urmeze cursul de unul singur. In timp ce lumea s-a micsorat, a devenit din ce in ce mai importanta cooperarea, parteneriatul. Europa este cel mai important partener al Statelor Unite si cred ca majoritatea congresmanilor si un numar semnificativ al persoanelor din Administratia Bush cred ca acest lucru va ramane valabil si pe viitor. Parteneriatul din ultima jumatate de secol a fost un element-cheie si dupa parerea mea va ramane si pe viitor. Si cred ca acest lucru il gandesc majoritatea americanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.