Home În Lume SUA echilibreaza fortele din Stramtoarea Formosa

SUA echilibreaza fortele din Stramtoarea Formosa

DISTRIBUIŢI

Presedintele George W. Bush a luat una dintre cele mai importante decizii in domeniul politicii sale externe. A aprobat lista vanzarilor de armament catre Taiwan. Casa Alba este convinsa ca atat lista, cat si momentul ales sunt cele mai bune. Din punctul sau de vedere, lista este buna, pentru ca, oricat ar critica Congresul, armamentul aprobat reprezinta un sprijin militar consistent acordat Taipeiului. Prin aceasta, SUA isi apropie realizarea acelei strategii, conform careia un Taiwan mai puternic este mai folositor pentru securitatea regionala si un Taiwan mai puternic este mai folositor si pentru viitorul dialog dintre Taipei si Beijing.

Menajarea Beijingului

Lista este buna – apreciaza Washingtonul – si pentru ca pe aceasta nu figureaza cele patru distrugatoare din clasa USS Arleigh Burke, prevazute cu sistemul de aparare antiaerian/antiracheta, Aegis. Conform logicii americane, China va fi, astfel, mai putin iritata de ajutorul militar acordat de SUA Taiwanului. Absenta de pe lista a distrugatoarelor vrea sa fie un semn clar ca Washingtonul nu urmareste provocarea Beijingului si nici umilirea sa publica, ignorand fatis si total protestele sale. Pe de alta parte, nelivrate Taipeiului, distrugatoarele cu pricina capata rolul de rezerva strategica a politicii Washingtonului in raporturile americano-chineze si americano-taiwaneze. In plan subtire, ele reprezinta principalul instrument al politicii biciului si al zaharelului. Taipeiul trebuie sa inteleaga ca ar putea primi peste cativa ani navele dorite, daca cooperarea sa cu Washingtonul va fi ireprosabila. Beijingul trebuie sa inteleaga, la randul sau, ca, daca va continua concentrarea de rachete balistice cu raza mica de actiune pe coasta de est a tarii, fata in fata cu Taiwanul, SUA vor livra distrugatoarele si alte echipamente si sisteme de arme. Daca nu, nu. Lista livrarilor lasa loc si unor manevre de mai mica amploare prin termenele sale. Nu tot ce bucura Taipeiul si infurie Beijingul va ajunge instantaneu la destinatie. In plan sunt prevazute esalonari, care se extind pe cativa ani. Distrugatorele din clasa USS Kid vor ajunge in Taiwan in 2003, iar, daca va fi cazul, cele din clasa USS Areligh Burke cu sistemul Aegis, nu mai devreme de 2010. Aceasta, in pofida scrisorii adresate recent lui Bush de 102 congresmeni americani, prin care cer livrarea imediata a distrugatoarelor cu sistemul Aegis. Washingtonul nu lasa impresia ca, vanzand armament Taiwanului, o face in pragul unui conflict armat iminent sau ca isi pregateste in graba aliatul de razboi. Lista completa a livrarilor de armament american si alte documente aferente vor fi inmanate unei delegatii oficiale taiwaneze in cursul zilei de azi, la Washington.

Washingtonul a ales momentul potrivit

Casa Alba sustine ca a aprobat lista vanzarilor de armament catre Taipei la momentul potrivit. Mentionarea reprezentantului acesteia ca intre acest eveniment si refuzul Chinei de a nu elibera avionul-spion american EP-3E Aries II nu exista nici o legatura sugereaza, mai degraba, ca legatura exista. Daca nu in alt fel, macar ca un semnal ca si America isi poate arata muschii, la o adica. Desigur, implicatiile sunt mult mai importante si nu sunt transparente. Si, fara indoiala, ele nu sunt acoperite in totalitatea lor nici de -Taiwan Relations Act-, care statueaza raporturile SUA – Taiwan in domeniul militar. Aprobarea listei vanzarilor de catre presedintele Bush si continutul ei sunt justificate de Casa Alba prin faptul ca Beijingul si-ar fi sporit bugetul militar si a dislocat armament ofensiv -intr-o maniera care pare orientata catre o rezolvare non-pasnica a diferendelor cu Taiwanul-. Acestea ar fi determinat SUA sa acorde ajutorul militar. Toate sunt adevarate, dar si faptul ca nici una dintre actiunile chineze evocate nu sunt noi. Este un motiv in plus sa credem ca si momentul ales de presedintele Bush are semnificatia sa. Beijingul a protesta inca de marti fata de intentiile americane. -China s-a impotrivit intotdeauna vanzarii de arme catre Taiwan si se opune ferm vanzarii de armament sofisticat, cum ar fi distrugatoarele din clasa USS Kid, submarine cu propulsie diesel si avioane de cercetare maritima/lupta antisubmarin P-3 Orion-, a declarat Zhang Oiyue, reprezentantul Ministerului de Externe chinez. Este de asteptat ca Beijingul sa emita si alte reactii, pentru ca ceea ce va primi Taipeiul din SUA reprezinta cea mai mare livrare de armament de la inceputul anilor *90.

Taiwanul primeste cea mai mare comanda din ultimii 10 ani

Iata lista celor mai importante sisteme de armament american destinate vanzarilor catre Taipei: patru distrugatoare din clasa USS Kid, retrase din inzestrarea US Navy in 1998, dar modernizate substantial pentru asigurarea apararii antiaeriene a Taiwanului. Livrarile incep in 2003. Opt submarine cu propulsie diesel, retrase din inzestrarea US Navy sau submarine achizitionate din terte tari. Acestea vor fi dotate cu torpile Mk-48 folosite si de marina militara a SUA, dar Taiwanul nu va primi variantele cele mai moderne. Ele vor primi si rachete de croaziera submarin – nava de tip Harpoon. Pana la 12 avioane de cercetare maritima/lupta antisubmarin P-3 Orion. Un numar neprecizat de elicoptere de lupta antisubmarin MH-53E Un numar neprecizat de obuziere autopropulsate din ultima generatie, Paladin. Un numar neprecizat de transportoare blindate amfibii AAV7A1, similare celor din inzestrarea infanteriei marine americane. Documentatie tehnica privind sistemul de racheta antiracheta PAC-3 Patriot, lasand deschisa optiunea pentru achizitii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.