Acasă În Lume Ussama, -surpriza din octombrie-

Ussama, -surpriza din octombrie-

DISTRIBUIȚI

Ussama bin Laden a fost si el arestat de catre americani si este tinut de presedintele Bush, impreuna cu strategii sai din Partidul Republican, ca asul din maneca pentru ultima parte a campaniei electorale in perspectiva prezidentialelor de anul viitor. -Surpriza din octombrie-, ca o lovitura de gratie pentru adversari inainte de alegerile din noiembrie, dupa cum a numit-o Madeleine Albright, fostul sef al diplomatiei americane de pe vremea presedintelui democrat Clinton.

Invitata la un talk-show live al canalului Fox News, apropiat ca orientare taberei republicane, democrata Madeleine Albright s-a oprit mai intai, cum era si normal, pe la cabina de machiaj. Aici, printre straturile de pudra care i-au fost aplicate, a aplicat si ea o lovitura administratiei. Ea a sugerat, in continuarea story-ului numit Saddam Hussein, pe care chiar si unii dintre americani il vad un scenariu, ca Ussama bin Laden ar fi fost si el deja capturat si va fi prezentat publicului la momentul potrivit. Asa a redat, cel putin, discutia un analist politic al postului, Morton Kondracke, care a asistat si el la momentul cu pricina, fapt care sugereaza ca remarca a fost, probabil, indelung regizata.

Retorica folosita nu a parut nici ea intamplatoare. -Credeti ca administratia Bush l-a prins pe Ussama bin Laden si il ascunde pentru a-l scoate la lumina inainte de alegeri?-, s-a intrebat Albright. Ulterior, ea a raspuns ca -glumea-. -Am glumit cu Mort Kondracke despre Ussama. Spre mirarea mea, domnul Kondracke a repetat imediat comentariul meu, care fusese adresat unei persoane pe care o consideram prieten si destul de destept ca sa inteleaga diferenta dintre o declaratie serioasa si una care nu a fost asa. Singurul meu regret este ca pamatuful de pudra i-a fost aplicat pe fata, si nu peste urechi-, a sunat explicatia ironica oferita de fostul numar 1 al diplomatiei americane.

Replica partenerului de dialog infirma insa teoria acesteia. Angajatul postului Fox News spune ca Madeleine Albright -nu zambea deloc cand a spus acest lucru-. -Nici unul dintre noi nu parea sa fi luat-o drept o gluma, dar daca doamna Albright spune ca a fost o gluma, trebuie sa o cred pe cuvant-, a raspuns si el, nu fara sa faca apel la ironie.

Interesant este ca episodul vine pe fondul atacului pornit de tabara democrata impotriva administratiei in perspectiva alegerilor. Cu numai cateva zile inainte, Howard Dean, fost guvernator de Vermont si unul dintre potentialii candidati ai gruparii democrate la fotoliul de la Casa Alba, a lansat si el o teorie: presedintele Bush ar fi fost informat inainte de 11 septembrie de iminenta unor atacuri precum cele puse ulterior in practica, dar nu a actionat pentru a le preveni. Informatiile ar fi provenit pe filiera saudita, conform teoriei pe care Dean a spus insa ca nu o crede, ceea ce nu l-a facut sa nu o prezinte public.

Dupa interventia lui Madeleine Albright, gherila republicana de consilieri s-a napustit sa anuleze orice potential efect negativ de imagine si sa-l transforme in avantaj. Unul dintre veteranii republicani, Henry Kissinger, fost ocupant, pe vremea presedintilor Nixon si Ford, al scaunului pe care a stat ulterior Albright, a comentat ca afirmatiile acesteia -sunt absolut ridicole- si indica un grad ridicat de -paranoia- in tabara democrata. -Imi pare rau pentru Madeleine, dar cand vine vorba de presedintele Bush, democratii isi pierd mintile-, a declarat Kissinger. Un senator democrat din Washington, Jim McDermott, aprecia dupa capturarea lui Saddam ca Bush a regizat totul pentru a castiga teren. Interventiile de ultima ora ale celor trei nu s-au lasat nefolosite de adversari: -Dean, McDermott si Albright par echipa de aur a democratilor. Am auzit si eu un zvon potrivit caruia extraterestrii au coborat pe pamant pentru a se intrupa in cei trei democrati, si pare sa fie adevarat-.

Bush se cauta la rinichi

In aceasta atmosfera electorala incarcata, Casa Alba a anuntat ca ieri presedintele Bush, ajuns la 57 de ani, urma sa fie supus unui examen medical pentru a depista cauza durerilor de rinichi pe care le-a avut in ultimul timp. Tot ce face se circumscrie varstei pe care o are, a explicat secretarul de presa al Casei Albe. De fapt, numai unul dintre rinichi ii facea probleme, dar daca tot merge, si-i va controla pe amandoi, s-a explicat. De fapt, mergea sa-i viziteze pe soldatii raniti si internati la un spital militar, dar daca tot merge, s-a gandit ca ar putea sa vada si de ce il doare rinichiul cand face jogging.

Informatia vine dupa ce si seful diplomatiei din echipa lui Bush, Colin Powell, a suferit o interventie chirurgicala, pentru cancer de prostata, la acelasi centru medical militar. Bush ii va face si lui o vizita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.