Acasă În Lume Venezuela: un milion de protestatari impotriva presedintelui

Venezuela: un milion de protestatari impotriva presedintelui

DISTRIBUIȚI

Sute de mii de venezueleni au raspuns, sambata, la Caracas, apelului opozitiei privind organizarea unui mars de protest pentru a cere demisia presedintelui Hugo Chavez, in a 13-a zi a unei greve generale pe durata nelimitata.

Potrivit reprezentantilor opozitiei, aceasta manifestatie este cea mai importanta din istoria tarii.

Sambata seara, majoritatea manifestantilor ocupasera cele patru benzi ale autostrazii Francisco Fajardo, care traverseaza centrul capitalei, pe o distanta de doi kilometri.

Inainte de a ajunge la punctul de intalnire, manifestantii au umplut strazile capitalei, strigand -Afara, afara!- sau -Demisia, demisia!- si arborand drapele venezuelene si pancarte imense.

Demonstrantii scandau sloganuri precum -Esta semana lo mandamos a La Habana!- (-In aceasta saptamana il trimitem la Havana-), facand aluzie la prietenia dintre Hugo Chavez si presedintele Cubei, Fidel Castro.

-Acest regim nu vrea pacea, Chavez continua sa fie surd la glasul poporului-, a declarat liderul Confederatiei Muncitorilor din Venezuela (CTV), Carlos Ortega, unul dintre organizatorii grevei.

El a anuntat ca greva va continua pana cand opozitia va obtine castig de cauza.

Manifestantii s-au regrupat, la inceputul dupa-amiezii, in sase locuri ale capitalei, de unde au inceput marsul care i-a condus in apropiere de piata Altamira, unde, la 6 decembrie, trei demonstranti au fost ucisi in cursul incidentelor violente cu politia.

Marsul a fost convocat de Coordonarea Democratica (CD), alianta formata din partidele de opozitie, CTV si federatia patronala Fedecamaras.

Greva a fost declansata la 2 decembrie si are drept scop organizarea de alegeri anticipate sau demisia sefului statului, doua cerinte refuzate de presedintele Chavez, reales in iulie 2000, pentru un mandat de sase ani.

Activitatea companiei publice Petroleos din Venezuela (PDVSA) a fost paralizata de greva generala, iar exporturile de petrol ale acestui stat au fost sistate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.