Acasă Legislație CE dorește verificarea riguroasă a instituțiilor publice

CE dorește verificarea riguroasă a instituțiilor publice

DISTRIBUIȚI

Scandalul iscat pe seama agențiilor de rating internaționale, care au acordat calificative pozitive unor companii aflate cu un picior în groapă, a obligat Comisia Europeană (CE) să reconsidere legislația în sectorul auditului. Până la definitivarea unui nou pachet legislativ privind firmele private, CE a făcut o serie de recomandări privind evaluarea instituțiilor publice.

Potrivit documentului publicat în Jurnalul Oficial al UE, o autoritate de supraveghere publică trebuie să-și asume răspunderea  finală privind sistemul de asigurare a calității externe pentru auditorii legali și firmele de audit care auditează entități de interes public. Statele membre nu trebuie să desemneze drept autoritate de supraveghere publică nicio asociație sau organism afiliat domeniului contabilității sau al auditului. Auditorii legali și firmele de audit care auditează entități de interes public trebuie să facă obiectul unor inspecții efectuate de o autoritate de supraveghere publică, fie exclusiv, fie în colaborare cu alt organism competent.
Pentru a se asigura independența sistemului, toate dispozițiile privind finanțarea, inclusiv cele privind nivelul finanțării și controlul financiar, nu trebuie să depindă de aprobarea sau respingerea de către persoane sau organizații care provin din domeniul contabilității și al auditului, sunt afiliate la acestea sau reprezintă o firmă de audit. În cazul în care fondurile pentru sistemul de asigurare a calității sunt furnizate de auditori legali sau firme de audit care fac obiectul inspecțiilor, orice onorariu sau orice altă contribuție plătibilă de către aceștia trebuie să fie obligatorie și trebuie plătită integral la termene bine stabilite. Inspectorii trebuie să fie remunerați numai de către autoritatea de supraveghere publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.