Acasă Legislație Pașaport european, cu trimiteri online

Pașaport european, cu trimiteri online

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a recomandat statelor membre să reproducă prima teză a articolului 20 din Tratatul de Instituire a Comunităților Europene, precum și să includă o trimitere la un site al UE (http://ec.europa.eu/consularprotection) în pașapoartele eliberate după 1 iulie 2009.
Articolul 20 din Tratatul de instituire a Comunităților Europene (articolul20 TCE ) acordă cetățenilor UE, aflați pe teritoriul unei țări terțe în care statul membru din care provin nu este reprezentat, deci și românilor, dreptul la protecție prin intermediul autorităților diplomatice și consulare ale oricărui stat membru reprezentat, în condiții similare celor aplicate cetățenilor statului membru respectiv. Un sondaj inițiat de Eurobarometru arată că numai 23 % dintre cetățenii intervievați cunoșteau posibilitățile oferite de articolul menționat. Totuși, majoritatea cetățenilor europeni au declarat că vor călători într-o țară terță, în următorii 3 ani. În aceste condiții, CE a decis să recomande statelor membre să reproducă articolul 20 TCE în pașapoarte, pentru informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor.
Articolul 20 TCE trebuie reprodus în limba (limbile) oficială (oficiale) a(le) statului (statelor) membru (membre) care eliberează pașaportul.
Comisia intenționează să creeze un site dedicat protecției consulare pentru publicarea informațiilor practice, de exemplu, o listă actualizată cu datele de contact ale reprezentanților statelor membre în țările terțe. CE apreciază ca utilă includerea unei trimiteri la acesta în pașapoartele naționale. În vederea informării cetățenilor ale căror pașapoarte au fost eliberate fără menționarea articolului 20 TCE, ar fi recomandabilă aplicarea unui autocolant pe spatele pașaportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.