Acasă Legislație Procesatorii de in și cânepă primesc subvenții de la UE

Procesatorii de in și cânepă primesc subvenții de la UE

DISTRIBUIȚI

Începând cu 1 iulie 2008, procesatorii de in și cânepă vor beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene. Ajutorul se acordă în baza suprafeței aprobate pentru subvenție a fiecărui stat membru și în funcție de calitatea produsului. Ajutorul pentru transformarea fibrelor de in scurte și a fibrelor de cânepă care nu conțin mai mult de 7,5% impurități și deșeuri se aplică până la sfârșitul anului de comercializare 2007/2008. Deoarece piața de profil a evoluat, Comisia Europeană a decis să prelungească acordarea acestui tip de sprijin și pentru anul de comercializare 2008/2009. Durata de aplicare a cantităților naționale garantate a fost extinsă și pentru următorul an de comercializare, pentru a nu se crea goluri în aprovizionarea procesatorilor. Pentru fiecare an de comercializare este stabilită o cantitate maximă garantată de 80.878 de tone pentru fibre de in lungi, pentru care poate fi acordat un ajutor, care este repartizată statelor membre. Pentru anul de comercializare 2008/2009 este stabilită o cantitate maximă garantată de 147.265 de tone. României i-a fost aprobată o cantitate de 42 de tone de fibre de in lungi.

Subvenția se dă doar pe bază de contract cu agricultorii

Fiecare stat membru poate transfera o parte din cantitatea sa națională garantată de fibre de cânepă la cantitatea națională de fibre de cânepă sau invers. Transferurile se efectuează pe baza echivalenței de o tonă de fibre de in lungi, la 2,2 tone de fibre de in scurte și fibre de cânepă.
Întreprinderile autorizate de transformare primară nu vor putea primi ajutorul pentru transformarea paielor de in lungi destinate producției de fibre decât în baza unui contract de vânzare cu un agricultor.
Potrivit normelor comunitare, întreprinderea autorizată de transformare primară este definită drept o persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul lor juridic din legislația națională sau de statutul membrilor lor, care a fost autorizată de autoritatea competentă a statului membru pe teritoriul căruia sunt situate instalațiile sale de producție de fibre de in sau de cânepă.

Derogări de la normele de calitate

Regulamentele europene prevăd că ajutorul financiar se acordă în funcție de calitatea produsului finit, respectiv pentru producția de fibre de in scurte și de fibre de cânepă de calitate superioară, care conțin un procent de impurități și deșeuri de maximum 7,5%. Statele membre pot acorda derogări de la această limită, astfel încât să beneficieze de ajutor financiar și cei care obțin fibre de in scurte și cânepă care conțin un procent de impurități și deșeuri cuprins între 7,5% și 15%, respectiv între 7,5% și 25%. Aceste derogări pot fi acordate până la sfârșitul anului de comercializare 2008/2009.
Valoarea ajutorului pentru transformare a fibrelor de in lungi a fost stabilit la 160 de euro pe tonă pentru anul de comercializare 2008/2009 și la 200 de euro pe tonă începând cu anul de comercializare 2009/2010. În cursul anului de comercializare 2008/2009, pentru fibre de in scurte și de cânepă cu un conținut de cel mult 7,5% de impurități și deșeuri, procesatorii vor primi 90 de euro pe tonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.