Acasă Lumea-i Cum Este In sfarsit, un incitant summit Trump-Putin

In sfarsit, un incitant summit Trump-Putin

DISTRIBUIȚI

Mult asteptata intalnire Trump-Putin,de mult anuntata si pregatita pe indelete, dorita de multi, dar si nedorita de unii, nici ei putini, va avea loc probabil in prima jumatate a lui iulie. Ambii lideri au declarat public, explicit, ca o considera necesara.
De obicei, asemenea evenimente sunt primite favorabil, cu speranta, in lume, caci discutia directa, “in doi”, poate duce la mai buna intelegere intre parti, armonizare de interese, compromisuri, invoieli etc. Si totusi, de data aceasta, in spatiul euroatlantic apropiata intalnire intampina mai degraba rezerve, daca nu chiar suspiciuni si temeri. Dincolo de obiectiile, de-acum banale, ca seful Executivului american n-ar prea fi inzestrat ca om de stat, expert in politica international si maestru al diplomatiei, temerile exprimate in cercuri occidentale, inclusiv in SUA, vizeaza zone mai sensibile. Dupa ce lumea euroatlantica (dar si ONU) au decis sa aplice sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeei si se straduiesc sa izoleze Moscova (o absurditate, desigur), presedintele Americii a cerut, la recentul G7 reprimirea Rusiei ca membru al Grupului.
“Nervozitate in multe capitale europene”, constata Dominique Dewitte de la publicatia belgiana “Express Business”. De ce? Pentru ca, “spun specialistii, presedintele Putin, care cauta sa submineze NATO si UE, il prefera pe omologul sau american, care nu prea are la suflet NATO si UE” (acelasi ziar se intreaba inca din titlu, daca nu cumva presedintele Trump va scoate SUA din NATO).
Oricum, la recentul G7, SUA si ceilalti aliati s-au comportat mai degraba “ca adversari”, aprecia mult prea serioasa publicatie “Foreign Policy”. Iar presedintele francez Macron spunea: “Daca asa a fost ambianta de aici, inchipuiti-va ce lucruri rele vor fi luna viitoare, la summitul NATO”. Abordari poate cam alarmiste, dar cu un sambure de adevar. Solidaritatea euroatlantica si cea occidentala sunt tot mai solicitate, lumea tot mai instabila, iar liderii tot mai nervosi. Rusia si China isi sporesc ponderea in lume, iar presedintele Trump ramane, spre consternarea prelungita a multora, acelasi mare semn de intrebare.
Ce vor conveni si decide cei doi mari e greu de anticipat sau poate nici nu se va afla (ci doar deduce) prea curand. Caci nu doar despre terorism, Iran, Coreea de Nord (cum s-a spus oficial) vor vorbi ei. Intre cei mai mari colosi politico-militari ai lumii se fac jocuri mult mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.