Acasă Asigurari Metehnele mioritice favorizeaza falimentele

Metehnele mioritice favorizeaza falimentele

DISTRIBUIȚI

Asigurările de credit comercial prind teren, atât pe fondul creşterii numărului de parteneri externi ai antreprenorilor români, cât şi a conştientizării riscurilor aferente dezvoltării unei afaceri. Totuşi, ponderea acestui tip de asigurare în volumul primelor subscrise la nivel de piaţă rămâne scăzută.

Una dintre principalele cauze care conduc la falimentul unei firme o reprezintă neachitarea creanţelor şi intrarea în incapacitate de plată a partenerilor. Din rândul micilor comercianţi, fermierilor şi al celor din industria alimentară provin cele mai multe firme falimentare în 2006. Pentru acest an previziunile jucătorilor din industrie indică dublarea numărului firmelor care vor intra în faliment. Cristina Rusuleanu, general manager al Euler Hermes România apreciază că -principalele riscuri constate la nivelul pieţei româneşti sunt reaua-voinţă şi lipsa stabilirii unor strategii pe termen lung-.

Tendinţe pozitive

Asigurarea de credit comercial oferă o protecţie în cazul în care partenerul de afaceri nu-şi respectă angajamentele financiare. -Prin plata primei de asigurare, furnizorul transferă riscul de neîncasare către asigurător, acesta din urmă obligându-se să despăgubească firma asigurată în cazul în care partenerul refuză să efectueze plata la scadenţă, din diverse motive-, ne-a spus Cristian Ionescu, Managing Director Coface România.

Asigurătorii oferă de regulă şi consultanţă, informaţii despre partenerii de afaceri, iar poliţa poate fi folosită ca şi garanţie la contractarea altor credite. Plafonul limită de creditare este stabilit în funcţie de bonitatea clientului. Termenul de plată se situează în cele mai multe cazuri la 180 de zile. Poliţele încheiate pe acest segment al pieţei au reprezentat anul trecut aproximativ 1% din volumul total al primelor brute subscrise, potrivit estimărilor jucătorilor de pe piaţă. Totuşi, în contextul intensificării relaţiilor comerciale cu parteneri din spaţiul comunitar, antreprenorii locali apelează tot mai des la asigurarea de credit comercial. -Aderarea a influenţat deja trend-ul, ca atare mai multe companii doresc în ultima perioadă să încheie acest tip de asigurare. Societăţile româneşti au contacte din ce în ce mai multe cu companii străine şi, indiferent dacă în calitate de client sau furnizor, află despre asigurarea de credite comerciale şi doresc să beneficieze de aceleaşi servicii ca şi partenerii externi**, a explicat Cristina Rusuleanu.

Pe segmentul asigurărilor de credit comercial, activează şi Asirom, BCR Asigurări, Asiban şi Allianz-Ţiriac Asigurări.

-Piaţa asigurărilor de credite comerciale este încă foarte puţin dezvoltată în România. Practic nu se poate vorbi de un nivel al daunelor plătite pe acest segment, deoarece este un produs de asigurare foarte puţin accesat de firmele româneşti până în prezent. Firmele cu capital străin, parte a unor mari grupuri internaţionale deţineau astfel de poliţe cu asigurăori externi, poliţe încheiate de firmele mamă. Ca şi rate de creştere, România va înregistra creşteri spectaculoase pe acest segment de piaţă comparativ cu alte state europene-, a declarat pentru -Curentul- Cristian Ionescu, Managing Director Coface România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.