Acasă Părerea mea Big Ghiță și Little Ponta

Big Ghiță și Little Ponta

DISTRIBUIȚI

Meciul de baschet cu fosta vedetă NBA Big Ghiță rămâne practic singura reușită a vizitei premierului Victor Ponta pe continentul nord-american, deși mulți ziariști și analiști plimbați zilele trecute la Washington au ținut să ne comunice că Victor Viorel e ”omul momentului”, de parcă ar fi câștigat Nobelul. Dacă se dădea pentru plagiat, ar fi avut și premierul nostru o șansă. Așa, a trebuit să se mulțumească doar cu laudele indecente ale unor pseudojurnaliști.
Judecând la rece, după trei zile petrecute în SUA, premierul Ponta și delegația de miniștri care l-a însoțit au bifat doar un acord cu Muzeul Holocaustului și un împrumut de circa un miliard de dolari de la Banca Mondială( parcă guvernul Boc era acela care ne îndatora pe generații întregi imperialiștilor lumii). În rest, cafele și strângeri de mână de la șefi de companii, poze numai bune de pus pe site-ul guvernului cu diverși secretari de stat americani și nu în ultimul rând un perdaf diplomatic de la vicepreședintele Joe Biden, care a ținut să sublinieze că statul de drept e vital pentru mediul de afaceri. Cu alte cuvinte , jos labele de pe justiție, dacă vreți investiții americane!
Ponta nu ne-a spus nimic nou nici despre vizele românilor în SUA, a căror eliminare depinde de îndeplinirea unor condiții tehnice, sub 10% rata refuzurilor. Prin urmare , membrii guvernului care au trecut Atlanticul se întorc în țară cu mai nimic, asta dacă nu punem la socoteală cadourile și cumpărăturile făcute în mall-urile din Washington. Iar premierul se poate lăuda copiilor și nepoților că a jucat o partidă de baschet cu Big Ghiță. ?ê?£i dacă ține să nu fie ridicol poate evită să le arate înregistrările video cu meciul în care gesturile penibile au făcut deja deliciul utilizatorilor de internet. Obișnuit să fie declarat ”omul momentului” de către adulatorii săi, ziariști și analiști, Ponta a evitat să dea ochii cu reprezentanții comunității românești din SUA care l-ar fi putut întreba chestiuni neplăcute cum sunt proiectul Roșia Montană, gazele de șist sau plasarea la Los Angeles, cu o sinecură generoasă, a Corinei Drăgotescu, ziarista care a părăsit scârbită țara, dar nu și banii contribuabililor români.
De fapt, pe Ponta nu l-au interesat, în această vizită, nici contractele comerciale, nici vizele românilor și nici părerile diasporei din SUA. Președintele PSD s-a dus la Washington cu unicul scop de a se legitima drept candidatul stângii la prezidențialele de anul viitor. În vreme ce Antonescu se chinuie, inutil deocamdată, să fie primit și el la un nivel cât de cât oficial în SUA, pentru a lua binecuvântarea administrației americane în vederea alegerilor prezidențiale din 2014, Ponta a reușit să fie primit chiar de către vicepreședintele Biden, reușită pe care și-o arogă Mircea Geoană. Înarmat cu o asemenea ”vizită istoric” , așa cum este ea descrisă de țiuitorii premierului, Ponta îi poate acum cere lejer lui Antonescu să se dea deoparte din drumul său spre Palatul Cotroceni. Doar nu degeaba anunța tata-socru Sârbu, chiar în timp ce Victor Viorel juca baschet cu Big Ghiță, că ginerele său poate fi un candidat redutabil al PSD la Președinție. Iată, odată cu vizita în SUA, drumurile îi sunt deschise spre candidatură. Acesta e mesajul politic pe care vrea să-l transmită Ponta , fără nicio legătură cu investițiile, vizele și alte subiecte colaterale ambițiilor sale. Rămâne un simplu om politic. Iar diferența dintre un om politic și un om de stat e comparabilă cu diferența dintre Big Ghiță și Little Ponta. De neatins…

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.