Acasă Politic Arafat e ZEN: îi pare rău că ordinul lui încalcă Constituția dar...

Arafat e ZEN: îi pare rău că ordinul lui încalcă Constituția dar răspunderea cade pe umerii medicilor

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.
Avocatul Poporului a subliniat în scrisoarea sa trimisă ministrului Sănătății că legea prevede că asistența medicală trebuie acordată nediscriminatoriu în România și prin acest ordin pacienților non-COVID li se îngrădește accesul la sistemul sanitar. Citiți AICI scrisoarea trimisă de AVP către Guvern.

Raed Arafat a făcut o serie de declarații halucinante referitoare la ordin, după ședința de guvern. El a afirmat că i s-a spus, fără a preciza cine i-a spus, că Ordinul nu trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial

”E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României. E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut.”, a spus Raed Arafat.

„Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și vor să fie consultate merg pe același mod pe care au mers: medic de familie -ambulatoriu de specialitate și pot fi consultați. Ordinul pune o prioritizare în cazurile ce pot fi amânate în situația în care ne aflăm. Decizia ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat este a medicului. Nu se face nici prin ordin, nici de către emitentul ordinului, nici de managerul spitalului.

Am dat exemplu: în loc să am resurse, anestezist, oxigen pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută și peste două săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la ATI să îngrijească un pacient care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac. Este prioritizarea resurselor ce am făcut. Este un principiu foarte cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Nu suntem nici prima, nici ultima țară care ia asemenea măsuri. Este o măsură temporară, pe 30 de zile”, a declarat Arafat, după ședința de guvern.

Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operațiile și tratamentele care nu sunt urgente. Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă. Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu. Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

6 COMENTARII

 1. Fara supararea, dar secretarul de stat Raed Arafat isi vede de fisa postului, nimic altceva si asta ne deranjeaza ca trebuia sa dispuna masuri adecvate, anti-populare pentru a stavili aceasta pandemie. Ceea ce spune doamna euro -pensoionara de la sefia Avocatului Poporului este in termeni populari garagara sau frectie la un picior de lemn.
  In pandemie nu avocatul poporului trebuia sa -si asume rezolvarea urgentelor in sanatate, lasati o cinci minute pe aceasta pila – pnl-ista cu responsabiliatati si o sa constatati ca o apuca vertijul , adica va fugi de orice raspundere.

  • Nu. Nu este asa. O sa se ajunga ca si seful de asociatie sa dea ordonante. Legea se respecta si trebuie sa fie in concordanta cu, Constitutia. Acum arunca pe medici? Pe aia care vrea sa-i concedieze ca nu-s vaccinati cu vaccinul experimental? Nu mai bine-l dam afara pe Arafat?

  • Raed Arafat e varză (nu doar pt declarații gen „prefer ca anestezistul să fie la ATI să îngrijească un pacient care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac” – TIul care îngrijește Covid stă non-stop lângă pacienți, care au în primul rând Insuficiență RESPIRATORIE, apoi SIRS, MSOF etc, iar cei la care este chemat TIul pe unitațile DTA nu Stop cardiac fac. Idiotul naibii nici de citit n-a citit de boala asta, dar’mi-te să fi fost în vreun Spital în ultimele luni.
   Noi lucrăm în haos, cu șefi terorizați că „e ordin !”, iar cei mai afectați de Orinele date în Haos sunt Pacienții (Covid sau non-Covid).
   Iar la final, reclamați penal sunt tot Medicii, că ăia sunt primii pe care-i vede pacientul și urla la ei ca si cum ar vorbi direct cu Guvernul. Când o să fiți îngrijit de Insuficiență respiratorie acută de către un Urolog, sâ urlați la Arafat, caee a pierdut ORICE Rațiune, orice CONTROL și a creat acest Haos.
   Nu știa că vine Valul 4 ? Nu putea organiza Unități extinse și dotate pentru acești pacienți Covid ? Nu TIR-uri ! Spitale ! Că bani sunt !
   … de dat miliarde să-i „spele” primăriile.

 2. Pt.fara suparare
  Bane ca Raed Aratat este varza si stii tu mai bine ce si cum trebuie facut,tu nu vezi ma ca a picat guvernul Catzu dar cei care l-au dat jos nu reusesc sa se alieze sau nu doresc sa o faca pentru ca sa preia conducerea tari,motivul poate este ca acum vine iarna si gazele,petrolul,energia si alimentele sau scumpit,numarul bolnavilor si al mortilor de coronavirus creste in fiecare zi in special pentru ca unele televiuni au facut propaganda zi si noapte contra vaccinari si acum tot televiziunile alea impreuna cu invitati lor condamna guvernul pentru ca nu a facut destul pentru ca romani sa se vaccineze si Romania sa nu ajunga in situatia asta?.
  Arafat face si el ce poate cu un sistem medical care s-a tot carpit de la un an la altul pana a venit COVIDUL care a testat starea sistemului medical din tara,adica pregatirea personaluli din spitale si pe ele spitalele la rezistenta lor ca constructie,curatenie si dotari cu echipament medical,si ce a gasit COVIDUL dupa ce a venit in control stie toata Romania,a gasit carpeli si”gunoiul de sub pres”gunoi pe care i l-au ascuns romanilor organelor de control ale statului Roman impreuna cu manageri spitalelor,iar acum Arafat inpreuna cu ceilalti medici specialisti in boli cu transmitere virala din Romania trebuie sa decida cum sa faca pentru ca numarul tuturor romanilor care mor acum sa fie cat mai mic.
  Daca vreti sa faceti ceva vaccinativa caci chiar daca mai sunt morti si dintre vaccinati sunt mult mai putini decat ceilalti nevaccinati lucru stiut nu doar in Romania ci in toate tarile de pe pamant unde sunt oameni care au murit de COVID.

  • Păi să ia ceva de „putut”, dacă doar atâta poate (niște consilieri, ceva brain-storming) … așa, doar să zbiere Ordine de Comandant rupt de realitate … vad că mai poate

   • Nu de consilieri adica de sfaturi duc lipsa oameni din sistemul medical din Romania ci de bani,bani cate au fost dar nimeni nu i-a verificat pe menegeri de spitale si pe ceilalti din minister cum i-au cheltuit din 1990 pana astazi.
    Bani ma asta este problema,unde sunt bani?,cati au fost cheltuiti,de cine si pentru ce?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.