Acasă Politic AUR a inițiat reducerea numărului de parlamentari la 95 de senatori și...

AUR a inițiat reducerea numărului de parlamentari la 95 de senatori și 225 de deputați

DISTRIBUIȚI

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege pentru reducerea în mod considerabil a numărul de parlamentari, prin modificarea cotei de reprezentare. Potrivit inițiativei, un deputat ar urma să fie ales cu 90.000 de voturi, iar un senator cu 210.000.

În prezent cota este de 73.000 voturi pentru un deputat și 168.000 voturi pentru un senator, deci schimbarea preconizată este una consistentă.

Ultima informație venită pe căile oficiale arată că există un număr de peste 6 milioane de cetățeni români plecați peste hotare, dar care și-au păstrat drepturile electorale în ceea ce privește alegerile din România.

Creșterea cotelor de reprezentare ar duce la alegerea unui număr de circa 225 de deputați și 95 de senatori la scrutinul din 2024, numărul exact depinzând și de prevederile legii în ceea ce privește modul de redistribuire a voturilor. Legea are în vedere și numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara granițelor țării. În momentul de față, există doar patru mandate de deputat și două de senator alocate comunităților de români din diaspora.

Acest număr trebuie mărit, deoarece pentru cele câteva milioane de români aflați în străinătate, reprezentarea în Parlamentul României este insuficientă.

Ținând seama de importanța inițiativei legislative și de așteptările electoratului, precum și de timpul scurt necesar pentru ca legea să fie aplicată în 2024, Alianța pentru Unirea Românilor solicită adoptarea proiectului în procedură de urgență.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.