În cadrul întâlnirii de ieri cu Corpul diplomatic acreditat la București, șeful statului a prezentat elementele-cheie ale pilonilor de bază din cadrul politicii externe care vor susține cel de-al doilea mandat al său. Astfel, dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunităților, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea angajamentelor, multilateralismul eficient și solidaritatea sunt vectorii care vor asigura continuitatea în relația cu Statele Unite, în politica de vecinătate activă, în raporturile cu UE, precum și-n cadrul raporturilor bilaterale cu Republica Moldova. Potrivit acestuia, România și-a construit un profil internațional de stat care respectă și promovează dreptul în relațiile internaționale.
„În februarie 2009, Curtea Internațională de Justiție a pronunțat o soluție echitabilă în cauza delimitării spațiilor maritime în Marea Neagră. Această experiență pozitivă îmi oferă argumentele necesare pentru a încuraja utilizarea cu încredere a sistemului jurisdicției internaționale. În aceeași logică se înscrie și implicarea activă a României în cauza exprimării unei opinii consultative la CIJ în problema Kosovo“, a adăugat șeful statului.
De asemenea, Băsescu a susținut că relația țării noastre cu Statele Unite ale Americii va fi caracterizată de continuitate, după cum afirma și-n cadrul întâlnirii cu Joe Biden din toamnă.
Axa Washington-București…
„Continuitatea e cuvântul care va caracteriza relația cu SUA. Vrem o colaborare strânsă cu America, pentru valorile pe care ea le simbolizează. Dorim să dezvoltăm parteneriatul strategic pe componentele ei esențiale“, a precizat președintele. În acest context, valorificarea parteneriatului strategic cu SUA reprezintă pentru București o garanție solidă de securitate și cooperare strategică la Marea Neagră. La rândul său, ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Mark Gittenstein, a subliniat faptul că transparența și eradicarea corupției vor fi premisele intensificării investițiilor americane în țara noastră, evidențiind totodată lupta pe care o duce Bucureștiul împotriva terorismului global, prin continuitatea prezenței militare românești în Afghanistan.
Basarabia, un proiect special
În privința legăturii speciale cu românii de peste Prut, șeful statului a precizat ieri că România va acorda toată asistența necesară Chișinăului în procesul de aderare la UE. De asemenea, acesta a mai spus că prima vizită oficială pe care o va efectua în străinătate la începutul celui de-al doilea mandat de șef al statului va fi în Republica Moldova, pe 27 ianuarie.
„Cu toții cunoașteți relația specială dintre România și vecinul său din est. Ne leagă o istorie comună, avem aceeași limbă și aceeași cultură. Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar această realitate face din susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet“, a spus Băsescu.
Desăvârșirea politicii de integrare din cadrul UE…
Acest deziderat este un element-cheie în noul mandat, întrucât șeful statului a precizat că-n 2010 România este interesată de corelarea eforturilor de consolidare a politicii de integrare din cadrul UE prin susținerea partenerilor comunitari. „Integrarea presupune atât eliminarea discrepanțelor care ne defavorizează, precum obstacolele în circulația forței de muncă sau mecanismul de monitorizare în justiție, cât și participarea la politicile cele mai avansate – aderarea la Spațiul Schengen și adoptarea euro, la orizontul anilor 2014/2015“, a declarat Băsescu. Astfel, atragerea fondurilor comunitare va fi un element-cheie din acest mandat, precum și parteneriatele strategice după modelul celor încheiate cu Franța și Coreea de Sud.
Parteneriatul Estic și conflictele înghețate…
„Interesele României legate de Ucraina sunt multiple, iar apropierea Serbiei de UE și NATO constituie un interes național al țării noastre“, a afirmat Băsescu. Potrivit acestuia, canalul Bâstroe, securitatea energetică și drepturile minorităților sunt elementele nevralgice în relațiile cu Kievul.
De asemenea, acesta a menționat că un obiectiv al noului său mandat va fi să fructifice „relația privilegiată“ cu statele din Caucazul de Sud, în special cu Georgia și Azerbaidjan. În ce privește Asia Centrală, președintele a spus că România va acționa pentru implicarea țărilor regiunii în proiecte europene strategice precum Nabucco sau PEOP. Pe de altă parte, Băsescu a mai accentuat faptul că România are nevoie de o cooperare economică reciproc avantajoasă cu Rusia. „Influența Rusiei în regiune este semnificativă, iar România conștientizează această realitate“, a conchis șeful statului.