Acasă Politic Dumitru Tataru: -Ovidiu Grecea a fost lucrat-

Dumitru Tataru: -Ovidiu Grecea a fost lucrat-

DISTRIBUIȚI

Fostul adjunct al lui Grecea sustine ca premierul Nastase a fost sfatuit prost sau, mai curand, rau-intentionat in rezolvarea acestei crize.

Fostul adjunct al lui Ovidiu Grecea a pasit pe urmele sefului sau, parasind barca guvernamentala in urma unui conflict deschis cu ministrul Serban Mihailescu.

Dumitru Tataru e hotarat sa nu se mai intoarca niciodata in cadrul Departamentului de Control si Anticoruptie, mai ales ca, pe cat se pare, acesta va fi transformat intr-o structura asupra careia, spune el, vor plana multe suspiciuni in urma schimbarilor care i se pregatesc. Mai mult, Tataru paraseste departamentul afirmand deschis ca Ovidiu Grecea a fost lucrat de oameni care il sfatuiesc prost sau rau intentionat pe primul-ministru.

– Ce s-a intamplat cu acest departament, pentru ca, la un moment dat, domnul prim-ministru Isarescu a restrans aria sa de acoperire, iar acum se parea ca DCAG capata forte proaspete?

– Plecarea domnului Ovidiu Grecea in primul mandat a fost, ca sa spun asa, o lovitura a unuia dintre colegi care, acum ar vrea sa se intoarca din nou in departament, a vrut sa ajunga sef al acestei institutii, dar nu a incercat pe cale loiala, ci prin tot felul de matrapazlacuri. Dumnealui, in opinia mea, ar fi acceptat sa preia departamentul chiar si cu trei oameni in el. Ion Murgeanu a si fost prezentat de purtatorul de cuvant al Guvernului de la acea vreme, Ionut Popescu, ca sef al departamentului, in conditiile in care domnul Grecea nu fusese eliberat din functie. A trecut vremea, asupra dumnealui planau anumite suspiciuni, in fine, nu a ajuns sef al departamentului.

O data cu schimbarea puterii, a fost data Hotararea nr. 222, prin care obtineam un statut mai larg, dar cand noi alergam la institutii, la ministere sa ne avizeze proiectul de hotarare, ne-a fost prezentat un proiect al Legii de organizare si functionare a Guvernului care, daca va fi adoptat, va abroga Legea 32, de organizare si functionare a Guvernului. In acest proiect de lege s-a decis ca Departamentul de Control si Anticoruptie sa se denumeasca, dupa aparitia legii, Corpul de Control al primului-ministru si sa nu mai fie o structura a Guvernului, cum e in acest moment, ci una in aparatul de lucru al primului-ministru. Spre finalul legii se spune ca salariatii din aparatul primului-ministru nu au statut de functionari publici. In opinia mea si a domnului Grecea, atunci cand am discutat, aceasta masura e cu totul aberanta.

Deci, cineva incearca totusi sa transforme acest departament, care pana acum, cu mici exceptii, in ?ò94, nu a avut persoane inregimentate politic, doua-trei din patruzeci, dar si acestea au plecat, in timp, intr-o structura politica.

Pentru ca acesti oameni nu erau inregimentati politic, atunci cand se declansa o actiune de control, oriunde in tara, la orice agent economic si la orice nivel, nimeni nu putea sa-i reproseze omului nostru ca face jocurile unui partid. Neinregimentarea politica iti dadea dreptul sa lucrezi cu cartile pe fata. La aceasta ora, daca se va intampla acest lucru, in opinia mea, va fi un lucru extrem de grav si negativ pentru imaginea Guvernului si a primului-ministru; acela nu va mai fi un control lipsit de suspiciuni.

– Cum a iesit insa in presa raportul?

– Aici, ca sa ma exprim in termenii lansati de domnul prim-ministru, dupa cartonasul galben a urmat un dribling. Deci, domnul ministru Grecea a fost driblat de domnul prim-ministru Adrian Nastase, si poate nu cu stiinta neaparat a dumnealui, ci poate cu stiinta sau cu concursul unora dintre sfatuitorii dumnealui. Si, ca sa documentez acest aspect, trebuie sa spun foarte clar ca l-am vazut si eu pe domnul Ioan Rus la televizor cand a spus: -Mi-a dat si mie domnul prim-ministru un exemplar din aceasta nota, sa ma uit-.

In opinia mea, acesta este motivul pentru care spun ca cineva l-a sfatuit rau pe domnul prim-ministru sau cel care l-a trimis catre domnul ministru Rus a fost rau intentionat, pentru ca acest material, potrivit reglementarilor, ajuns in mana domnului prim-ministru, trebuia trimis serviciilor speciale.

– Va rog sa ne dati un raspuns transant, domnul Grecea a lucrat sau a fost lucrat?

– Asa cum spuneti dumneavoastra, pot sa afirm ca a fost lucrat si, mai mult decat atat, s-a resimtit o impulsivitate, desi nici eu, nici dansul nu am fost inregimentati politic si nu aveam vreun interes sa aparam pe cineva. Important a fost pentru noi intotdeauna ca primul-ministru sa fie informat. Acesta era si motivul pentru care am demarat actiunea din Moldova.

Dupa ce i-a dat domnului Grecea cartonasul galben, de fapt o mustrare-avertisment, iar domnul Grecea, intr-un moment de furie, a iesit si a spus ca isi da demisia, putea sa dea un comunicat, in care sa spuna ca l-a sanctionat deja si ca nu e de acord cu demisia sa.

– Va mentineti intentia de a-l actiona in judecata pe Serban Mihailescu?

– Asa cum am mai spus, am vrut sa parasesc acest departament cu fruntea sus si nu pot accepta un abuz la care am fost supus de acest ministru. De altfel, voi depune plangerea penala luni (astazi). Practic, eliberarea mea din functie nu s-a facut nici printr-un ordin al primului-ministru si nici asa, cum era de fapt normal, de catre seful DCAG, in baza unui referat. Or, domnul Petru Serban Mihailescu nu a inteles nici pana acum ca nu are rolul, in acest Guvern, de a numi si elibera din functie oameni din departament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.