Acasă Politic GRANTURILE de 1 miliard de euro – bataie de joc la adresa...

GRANTURILE de 1 miliard de euro – bataie de joc la adresa firmelor afectate de COVID 19

DISTRIBUIȚI

Procedura programului CAPITAL DE LUCRU (masura 2) a fost publicata in consultare publica (nici macar varianta finala, publicata in Monitorul Oficial), pe site-ul Ministerului Economiei, in seara zilei de 14 septembrie 2020, in conditiile in care ziua de 15 septembrie era ultima in care se mai puteau lua certificatele de urgenta. Fara certificate de urgenta, NU se putea aplica in cadrul masurii 2, fonduri pentru capital de lucru. Ministerul Economiei repeta ca antreprenorii puteau sa obtina certificatele de urgenta in decursul catorva luni, dar nu au anuntat ca fara certificat nu vor putea sa aplice la granturile pentru capital de lucru.

Prin aceasta masura (capital de lucru), guvernul promitea acordarea a 10.000 de finantari pentru firmele aflate in dificultate din cauza crizei CO-VID19. Dupa prima zi in care s-au depus aplicatii, in urma unei evaluari efectuate de termene.ro, a reiesit ca fondurile s-au terminat la primii 4567 de companii aplicante, ce s-au inscris pana la ora 10:06:27. Practic in aproximativ 6 minute, s-au terminat fondurile. Vor obtine finantare cei care au dat mai repede niste clikuri. Pe langa asta, mii de antreprenori au semnalat diverse erori ale aplicatiei si faptul ca in urma unor astfel de erori, a trebuit reluat procesul, nemaireusind sa se incadreze in cele 6 minute, in care s-a terminat bugetul. Pana in acest moment au aplicat peste 21.800 de companii ce au fost afectate de criza CO-VID19.

„In alte state occidentale precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, fondurile pentru capital de lucru erau plafonate la suma de 35.000 de euro. Daca ar fi fost si in Romania un astfel de plafon, fondurile ar fi ajuns pentru mult mai multe companii afectate de criza sanitaro-economica. Atat noi, Consiliul National pentru IMM-uri (CNIPMMR) si numerosi alti antreprenori si firme de consultanta, am solicitat plafonarea fondurilor la 35.000 euro, pe modelul altor state occidentale. Insa, Ministerul Economiei si Guvernul Romaniei au ignorat profund orice fel de solicitare si au ales sa lase pe dinafara peste 17.000 de companii aplicante, ca sa nu mai vorbim de alte zeci de mii de companii, care nu au reusit sa isi ia certificatul de urgenta, pentru ca au avut la dispozitie doar 1 zi si NU au stiut de obligativitatea obtinerii certificatului de urgenta, pentru a aplica”, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Guvernul Romaniei si Ministerul Economiei au preferat sa dea sume de 150.000 euro anumitor firme mai mari, in loc sa acorde sume mai mici, care sa ajunga pentru toti cei peste 21.800 de aplicanti, ce au fost afectati de restrictiile autoritatilor si de criza sanitaro-economica.

„Intregul proces de acordare al acestor fonduri a fost extrem de viciat. Dupa ce in data de 1 iulie, la Clubul Diplomatic, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat cu mare fast aceste progame de 1 miliard de euro, in 5 luni de zile, Ministerul Economiei si Ministerul Fondurilor Europene, nu au fost in stare sa se organizeze si sa anunte o data a lansarii acestui program. Anuntul lansarii programului a venit cu doar 3 zile inainte de lansarea efectiva, in data de 19 octombrie, in conditiile in care de pe 22 octombrie, ora 10.00 s-au dat drumu la depunerea aplicatiilor, ce s-au terminat in 6 minute”, a declarat Eduard Rapiteanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Mii de antreprenori se intreaba:
De ce nu ati putut sa anuntati data exacta a lansarii programului in cele 5 luni de zile, ca sa fie toti antreprenorii pregatiti, si ati anuntat doar cu 3 zile inainte?
De ce nu ati instituit o grila de punctaj, asa cum s-a facut in orice stat civilizat? De ce nu ati plafonat finantarea, astfel incat sa ajunga la cat mai multi aplicanti?
De ce ati lansat aplicatia electronica (etapa 1), pentru inscrierea aplicantilor, cand nici macar nu era publicata procedura finala in Monitorul Oficial?
De ce v-ati batut joc de antreprenori si de mediul de afaceri din Romania?

Pentru masura a 3-a (investitii) din cadrul acestor mult trambitate granturi, nici macar in acest moment NU avem o grila finala de punctaj si o procedura finala, chiar daca Ministerul Economiei a dat drumu primei etape de inscrieri. Practic, se aplica in orb, sau poate ca grila finala de punctaj o stiu doar baietii destepti, iar muritorii de rand o vor afla cu 2-3 zile inainte sa debuteze depunerea aplicatiilor, a continuat Eduard Rapiteanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

In cazul primei masuri (microgranturi), nu au fost incluse ca fiiind eligibile decat o parte din codurile CAEN ale companiilor ce ar fi putut solicita aceste granturi, fapt ce a dus ca putin peste jumatate din buget sa fie consumat, pe cand in cadrul celei de-a doua masuri (capital de lucru), bugetul s-a terminat in 6 minute. Modalitatea de lansare, selectie a aplicantilor si distribuirea acestui miliard de euro ( fonduri europene), reprezinta o bataie de joc la adresa companiilor de buna credinta afectate de C0-VID19.

Pe langa toate acestea, ministrul economiei declara constant ca va lansa programul pentru START-UP-URI, START-UP NATION/ STAR-TECH INOVATION. De 1 an de zile declara ca lanseaza acest program asteptat de zeci de mii de actuali si viitori antreprenori. Pana acum, au fost doar promisiuni si vorbe goale. De altfel, au blocat programele Microindustrializare, Comert si Servicii de Piata, Internationalizare, Femeia antreprenor si multe altele ce functioneaza de peste 10 ani neintrerupt.

In orice tara civilizata, dupa esecul inregistrat de Ministerul Economiei in ceea ce priveste masurile si programele pentru IMM-uri, ministrul economiei si-ar fi dat demisia. Insa, la noi, acesta se lauda cu realizari din pix si fara nicio relevanta pentru mediul economic.

Daca mai exista un minim de buna intentie si profesionalism la Ministerul Economiei, noi, antreprenorii solicitam suplimentarea fondurilor pentru masura 2 (capital de lucru), astfel incat sa ajunga pentru minimum 20.000 de companii afectate de CO-VID, care au depus aplicatia.

De altfel, solicitam TRANSPARENTA in momentul lansarii masurii 3 (granturile pentru investitii – 50.000 – 200.000 euro). Solicitam publicarea grilei finale de punctaj si a datei exacte cand va fi lansata depunerea proiectelor cu minimum 30 de zile inainte, NU pe repede-inainte, cu 2-3 zile inainte, timp in care antreprenorii NU au cum sa se pregateasca pentru depunerea aplicatiei, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Niciodata in istoria Romaniei, NU au fost acordate finantari de 150.000 euro, doar pe baza catorva clicku-uri (care e mai abil sa dea clik-urile in 6 minute, acela castiga finantarea), fara plan de afaceri, fara o evaluare sau grila de punctaj. Vreo 4500 de companii vor primi capital de lucru, cu care unii, nici n-au ce face, pe cand alte zeci de mii de companii sunt lasate sa moara, a continuat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Va solicitam sa distribuiti aceste fonduri europene de 1 miliard de euro cu profesionalism si TRANSPARENTA, NU cum ati facut pana acum! De altfel, noi, antreprenorii, asteptam si programele guvernamentale pentru IMM-uri (Microindustrializare, Comert si servicii de piata, Internationalizare), in frunte cu programul mult asteptat pentru START-UP-uri, START-UP NATION sau STAR-TECH INOVATION, cum ati anuntat ca il redenumiti, a continuat Marius Todos, Presedintele Asociatiei Conseil en Entreprise.

 

12 COMENTARII

  • esti postac trimis de ministru ?
   Nu ati fost in stare sa gestionati niciun program guvernamental pana acum.
   NU ATI FACUT NIMIC DE 1 AN DE CAND SUNTETI LA GUVERNARE.
   Am depus si eu aplicatie singura. Am reusit doar 14000 si ceva, ca bugetul e facut doar pentru voi.

 1. Asa a iesit ordonanta, scaderea granturilor nu este corecta pentru Horeca cu activitate mare care a reusit sa se incadreze(cum este cazul meu-35000 euro la ce pierdere de cifra de afaceri am- este zero), ar fi chiar culmea acum sa se schimbe regulile in timpul jocului… In schimb, transferul de pe microgranturi si alte sume disponibilizate din alte surse ar fi necesare, ar fi mai bine pentru toate economia! Iar totodata, nu inteleg ce cauta industria alimentara(mai ales panificatia), comertul si alte domeniii similare in aceste granturi, parca erau pentru domeniile afectate!!! Iar cea mai mare smecherie sunt firmele care au aplicat dupa ce si-au autorizat codurile CAEN dupa pandemie, aici chiar este de dosare penale!!!

 2. Nu sunt de acord cu acest articol.Statul da microgranturi pentru firmele foarte mici(ca sa nu le includa in masura 2 la un loc cu cele mai mari ceea ce ar fi corect)-oricum nimeni nu comenteza de masura 1.Apoi pt masura 2 capital de lucru spuneti in articol:”De ce nu ati instituit o grila de punctaj” care sa tina locul la ce? avem criterii de calificare (angajati,cifra afaceri,certificat csu,profit anterior inregistrat,obligativitate pastrare angajati etc) Deci ce sa facem cu punctajul?Fondul masurii 2 este unul limitat! Au decis sa-l dea la primul venit primul servit indiferent de suma solicitata (care era oricum proportionala cu cifra de afaceri si nu foarte mare 15% din ce au realizat anul trecut).Ce credeti ca face o firma cu 50 de angajati si vanzari de 10mil eur pe an si acum din cauza Covid nu fac nimic ..ce ar face cu 150.000eur? cand ei vindeau in 6 luni de 7mil eur? Sau o firma care face sub 1mil de eur si care ia enorma suma de 15% din cat a facut anul trecut…oau dar are 10 angajati oricum si sta de 6 luni degeaba.Revin cu punctajul la masura 2-ar fi pentru ce?Sa ne ajute cu ce?Sa ia cei mici peste 15% din vanzarile din 2019(sau sa ia mai putin de 150.000eur cei care oricum aveau incasari de milioane de eur anul trecut dar si zeci de angajati?Punctajul daca de dorul lui murim il regasim la masura 3 pentru care probabil ca la solicitarile dvs se va intarzia cu inceperea procedurii ca sa aveti timp sa va pregatiti.Nu inteleg romanismele astea si vaicarelile…se scot certificare de urgenta din aprilie…au reluat apoi la sfarsitul verii(vreti sa fiti invitati?!).Vi s-au spus care sunt sumele pe masuri (stiti ca e dintr-un fond european 2014-2020 deci se pierd banii si daca nu se grabesc nici pastia nu-i luam.Vi s-a spus cum sa depuneti in tutoriale.Aveati 3 zile inainte sa va devirusati calculatoarele si sa va trageti un net calumea macar in momentul depunerii.Adica 3 zile pentru „cateva clickuri” nu este suficient?Aaa pentru masura 3 sunt de acord dar o sa fiti lasati;oricum este greu proiectul nu va fi nici acolo o problema ca si la masura 1 o sa fie liniste.Problema este la 2 si da problema este ca au fost granturi si in sistem primul venit primul servit.(lucru care s-a mai practicat in Romania si in alte tari europene deci nu dezinformati aiurea).Ca reflecta sau nu metoda aceasta realitatea sau pe cei mai impovarati sau nu in situatia actuala oricum vor fi mereu ramasi pe dinafara nu poti sa-i ajuti pe toti din asa putini bani.Solutia cu 35.000eur e ca grantul de 2000eur pt anumite firme (suma asta nici nu o simt).Firmele mari nu au voie sa aplice sau cum? poate 150.000eur este ok pt ei cand teoretic cei mari platesc impozite si taxe?Daca scriem asa un articol numai ca sa ni se para ca suntem nemultumiti si mai si semnam cu pseudonim nu mi se pare ca suntem prea destepti.Iar commentul ca ala a prins sau nu ceva nu confirma decat ca voi redactia nu ati prins.(si nimic mai mult).Si nici frma D-nuli Velcea nu prea a prins.Ghinion!Reguluile au fost comunicate din timp pentru toti.Aplicatia nu s-a bloccat.Aveti filme pe youtube cum se depune intr-un minut.Invitatii la bani gratis nu o sa primiti din pacate.

  • :)))) Noi nu am aplicat la niciun grant. Deducția dvs. logică în urma unui comentariu este greșită. Dacă sunteți mulțumit, foarte bine. Alte persoane nu sunt. Putem să le publicăm opiniile sau nu? Chestiunea cu certificatul de urgență este reală și nu a fost din timp.

 3. Cum sa dai la firmele fara angajati 2000 de euro? Si cele cu angajati sa nu primeasca nimic? Pe cealata parte le si prioritezi si incepi cu masura 1, nu cu masura 2 unde sunt angajati si trebuie sa ajunga bani. Foarte prost calcul de absorbtie. Sa ai 35-45% din firme care pot accesa bani in loc sa oferi la 70% cu un prag mai putin. Domnul Bolos ar trebuie sa arunce doctoratele in economie. Orice economist iti recomanda pe timp de criza, infuzia de bani se imparte la cat mai multi dupa conditile de vechime si angajati. Maxim 35.000 de euro

 4. „Ministerul Economiei repeta ca antreprenorii puteau sa obtina certificatele de urgenta in decursul catorva luni, dar nu au anuntat ca fara certificat nu vor putea sa aplice la granturile pentru capital de lucru.” – se stia din luna august, era de ajuns sa fi citit cu atentie ce se propunea inca de atunci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.