Acasă Politic Motorul dezvoltării României, în pericol de a fi gripat de “cifrele de...

Motorul dezvoltării României, în pericol de a fi gripat de “cifrele de pe masa PSD”

DISTRIBUIȚI

Cei doi actori vizibili ai hărțuirii fiscale pe care PSD o aplică românilor, domnii Teodorovici și Vâlcov, pun în aceste zile presiune asupra decidenților din administrațiile locale, vehiculând un ipotetic procent maximal de 30%, care ar urma să fie alocat pentru bugetele locale, raportat la bugetul general consolidat. Iată că, odată publicat proiectul de buget pentru 2019, devine cât se poate de clar faptul că PSD caută să ducă cu vorba primarii, promițându-le un procent de 30%, în timp ce propunerea bugetului pe 2019 prevede o proiecție a veniturilor totale de 341 miliarde1, care coboară abrupt procentul bugetului pentru primării la 22%. Administrația locală, motorul dezvoltării României, ajunge în pericolul iminent de a fi gripat de “cifrele de pe masa PSD”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Este grav faptul am ajuns să asistăm la un conflict deschis între aleșii locali și politicienii care iau decizii în exercițiul guvernării. Dar, în același timp, este mult mai grav faptul că puterea PSD-ALDE folosește orice prilej pentru a reduce libertatea fiscală a primăriilor și autonomia administrației locale, a aleșilor din administrațiile locale, acolo unde jumătate din edili sunt de altă culoare politică față de cei din PSD-ALDE. Această discuție, despre mecanismele fiscale de finanțare a administrației locale, nu descrie destul de limpede fenomenul la care asistăm. De fapt, termenii în care se poate descrie exact realitatea politică de astăzi trebuie să se refere chiar la presiunea politică indusă de PSD pentru eliminarea mecanismelor de subsidiaritate și de autonomie administrativă, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

După discuțiile din aceste zile, purtate între ministrul Teodorovici și primarii marilor orașe din România, a devenit tot mai clar că reprezentanții guvernului PSD-ALDE nu sunt îngrijorați de soarta bugetelor locale, care se micșorează de la an la an, în termeni reali, ci sunt atenți, și chiar vigilenți, doar la jocul de imagine pe care PSD îl exersează permanent. Ca să pară binevoitori prin alocarea de bani către bugetele locale, politicienii guvernului PSD au propus inițial un procent mai mic de 30% din bugetul general consolidat, pentru a fi acordat către primării, iar apoi, după amplificarea protestelor publice venite din țară, au anunțat că acceptă procentul de 30%, cu intenția de a demonstra public cât de generoși sunt față de administrațiile locale. Acum, la publicarea cifrelor din proiectul de buget pe 2019, tot ce au promis înainte guvernanții PSD-ALDE s-a transformat în fake-news”, interpretează liberalul Marilen Pirtea.

Dacă recurgem la date obiective, vom vedea că scăderea alocărilor către bugetele locale este permanentă, procentul bugetelor locale din totalul bugetului anual al țării fiind în scădere de la an la an, o amprentă devenită caracteristică de acum pentru guvernarea supercentralistă a PSD-ALDE. Cifrele sunt elocvente:

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Venituri totale din ale UAT

(miliarde lei)

62,3

     71,7

     68,3

     74,7

     73,5

77,0

(cifră acreditată de PSD)

Venituri totale conform Bugetului General Consolidat BGC (miliarde lei)

214,1

   233,5

   223,7

   252,0

   295,1

341,4

(cifră propusă de PSD în proiectul bugetului 2019)

 

 

 

 

 

Veniturile UAT in total Bugetului General Consolidat

(miliarde lei)

29,1%

30.7%

30.5%

29.6%

24.9%

22,6%

In timp ce primarii cer 33%!

Nu trebuie să fim experți în finanțe publice pentru a observa cum trendul alocărilor bugetare este descrescător, iar primăriile sunt văduvite de sume importante din cauza unei asa numite „revoluții fiscale”. Trebuie doar să privim cu scepticism tot ceea ce lansează pe piață PSD. Astfel, afirmația prin care se acreditează faptul că administrațiile locale vor avea cel mai mare buget, în comparație cu anii precedenți, este un fake-news tipic PSD. Nu putem compara alocațiile de 77 de miliarde dintr-un buget de 341 cu 74 de miliarde la un buget de 295 de miliarde, nu valoarea nominală a bugetului este relevantă, ci în primul rând procentul alocării către bugetele locale din totalul BGC. Cifrele vorbesc de la sine și arată că primarii au fost mințiți”, interpretează liberalul Marilen Pirtea.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, PSD dorește să transfere în sarcina primăriilor și o serie de cheltuieli care se realizau tradițional de la centru, așa cum și era normal. Iată că, pe de-o parte sumele sunt mai mici, în procente, dar, pe de altă parte, obligațiile de plată amenință să devină mai mari. Ceea ce PSD dă cu o mână, ia cu două”, avertizează Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Îmi amintesc în acest context de o afirmație a primului-ministru, care ne amăgea cu o creștere a exporturilor totale ce ar fi „devastat” state puternice din Europa, dar care nu a îndrăznit să amintească nimic despre creșterea exponențială a importurilor, ori despre deficitul comercial record în regiune, ca pondere în PIB”, afirmă liberalul.

Săptămâna viitoare vom dezbate cea mai importantă decizie a începutului de sesiune parlamentară, proiectul Bugetului pentru 2019. Dacă PSD-ALDE își vor menține poziția de superioritate gratuită și vor limita procentul alocat administrațiilor locale la acest nivel incredibil de mic, de 22% din bugetul general consolidat, vom recurge la mobilizarea tuturor edililor locali, pe care îi vom solicita să aducă argumente fără echivoc, pentru a arăta falimentul fiscal spre care sunt împinse primăriile prin jocul super-centralist al guvernului. Iar dacă nici aceste argumente nu vor fi destul de convingătoare, astfel încât arcul guvernamental din parlament să cedeze și să adopte un minim de 33% din buget pentru primării, atunci vom aduce în dezbaterea publică subiectul lipsei banilor de la bugetele locale în toate comunitățile ale căror primării se văd aruncate în pauperitate publică, acolo unde sunt blocate investițiile pentru dezvoltare. Le vom spune oamenilor din comunitățile locale cum centralizează guvernul din ce în ce mai mulți bani din bugetul general, o tendință care se agravează de la an la an și care conduce, în ultimă instanță, la diminuarea importanței administrației locale, o direcție antieuropeană și profund antidemocratică spre care se orientează guvernarea PSD-ALDE”, conchide vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.