Acasă Politic Un deputat maghiar – hulit de tinerii radicali

Un deputat maghiar – hulit de tinerii radicali

DISTRIBUIȚI

Eorsi Matyas, deputat ungar din partea SZDSZ (Alianta Libera Democrata), a fost impiedicat in cursul dupa-amiezii de sambata sa sustina o conferinta pe tema integrarii europene a Romaniei. Protestatarii, membri ai organizatiei Tinerii Maghiari din Ardeal, au blocat intrarea in sala de conferinte si au strigat in maghiara cuvinte precum -nu!- sau -tradator de tara-.

Conferinta a avut totusi loc, la biroul senatorial al lui Eckstein Kovacs Peter.

NEM! NEM! NEM!

Potrivit calendarului vizitei de doua zile a deputatului ungar al Aliantei Libere Democrate, Eorsi Matyas, sambata urma sa aiba loc la Universitatea Sapientia o prelegere pe tema integrarii europene a Romaniei.

Politicianul maghiar, presedintele Comisiei de integrare a parlamentului ungar, a fost insa intampinat de 20 de tineri care au blocat pur si simplu intrarea in sala de conferinte. Fiecare dintre protestatari avea in mana o foaie de format A4 pe care scria mare -NEM-, adica -nu- in maghiara, facandu-se o trimitere clara la votul negativ al populatiei din Ungaria referitor la dubla cetatenie pentru maghiarii din afara granitelor statului ungar.

Mai mult, din multime s-au auzit fraze precum: -Aveti indrazneala de a veni intre oameni care respecta legea?- sau -Mergeti si discutati in Fasia Gaza!-, iar protestul si-a atins punctul culminant cand participantii au inceput sa strige in cor -tradator de tara!-.

-Scopul nostru a fost sa transmitem un mesaj celor care au sustinut votul negativ ca si noi putem sa ii excludem din randurile noastre-, a declarat presedintele TMA, Soos Sandor. TMA, o organizatie care a sprijinit prin diferite actiuni dubla cetatenie, considera partidul Alianta Libera Democrata (SZDSZ) coresponsabil la esecul referendumului, alaturi de Partidul Socialist Maghiar (MSZP), cu care se afla la guvernare.

Universitatea si-a dat acceptul

Dupa ce atat Eorsi Matyas, cat si senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, au incercat timp de 10 minute sa ajunga la un consens cu protestatarii, senatorul clujean a propus mutarea conferintei in biroul sau, unde au sosit mai apoi si cei circa 20 de clujeni care au venit sa asculte discursul deputatului ungar.

-In opinia mea, opinie pe care mi-am format-o in cursul repetatelor vizite in Ardeal, populatia maghiara din Ardeal nu si-a dorit niciodata dubla cetatenie. Din pacate, referendumul de anul trecut nu a avut legatura cu maghiarimea din afara granitelor Ungariei, ci mai degraba cu o disputa politica interna-, a declarat Eorsi Matyas, intr-o incercare de a explica incidentul.

Prima vizita a unui reprezentant al puterii din Ungaria

Deputatul ungar al Aliantei Libere Democrate Eorsi Matyas este primul reprezentant al coalitiei de guvernamant din Ungaria care viziteaza Ardealul dupa referendumul din decembrie anul trecut, cand populatia Ungariei a votat cu -nu- referitor la acordarea dublei cetatenii pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei.

Potrivit protestatarilor, s-a ajuns la incidentul de sambata din cauza atitudinii pe care Eorsi a avut-o fata de ei la conferinta de vineri, care a avut ca tema pozitia Aliantei Libere Democrate fata de dubla cetatenie. -Nu s-a putut dialoga cu el, asa ca am decis sa recurgem la metode mai eficiente-, a explicat Soos Sandor.

Camelia Sisko

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.