Home Politic Victor Ponta târăște prin noroi sacrificiul eroilor naționali de talia lui Ilie...

Victor Ponta târăște prin noroi sacrificiul eroilor naționali de talia lui Ilie Ilașcu

DISTRIBUIŢI

Chiar dacă unii oamenii și-au riscat viața și au pătimit în închisori doar pentru faptul că au avut curajul să fie români, soarta lor depinde uneori de decidenții politici de la București care nu ezită să își bată joc de poate cel mai nobil sentiment – iubirea de țară. Nimic nu mai contează când vine vorba de câțiva arginți pentru care unii politicieni români sunt gata să-și vândă onoarea și conștiința. Câțiva arginți puși deoparte în goana meschină după așa-zisele economisiri la buget de stat, situație care riscă să atragă o nouă pată în paginile de istorie și așa chinuite ale acestui popor. Degeaba se bat cu pumnii în piept politicienii români la Bruxelles pentru Republica Moldova și „frații de peste Prut”, când la București stârnesc silă prin deciziile lor controversate. Un semnal extrem de negativ care poate anula multe dintre eforturile făcute anterior. Concret este vorba despre așa-zisa curățenie pe care Guvernul Ponta o face în cazul imobilelor închiriate de la RAAPPS către diverși foști sau actuali demnitari. Fundații, asociații și alte ONG-uri care ocupă mai mult sau mai puțin legal aceste spații. Dar ce se întâmplă atunci când „aleșii neamului” își bat joc de „patrioții neamului”? Răspunsul a venit astăzi sub forma unei evacuări ordonate de către Guvernul Ponta dintr-un apartament al RAAPPS a fostului deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol, Ilie Ilașcu. Acesta figurează cu un apartament de 132,8 metri pătrați, pentru care achită chirie de 429,73 de euro, într-o listă cu sute de chiriași ai RAAPPS. Culmea, o locuință oferită tot de guvernul României pe când Adrian Năstase era premier. Chiar dacă nu are nicio restanță de plată către RAAPPS și alte regii care asigură întreținerea apartamentului, Ilie Ilașcu este dat afară în stradă prin ordinul premierul Victor Ponta. O situație revoltătoare pentru un om care a pătimit în temnițele lui Igor Smirnov pentru că s-a încăpățânat să rămână român. Un om condamnat la moarte de regimul separatist de la Tiraspol în 1993 și care ulterior a fost întemnițat vreme de nouă ani (1992-2001).

„Îmi pare rău că am greșit la 92… nu mi-am dat seama!”

Plin de demnitate și bun-simț, barasabeanul Ilie Ilașcu a avut amabilitatea să ne vorbească cu amărăciune în voce despre toată această poveste: „Nu mai fac nicio declarație. Problemele mele! Trebuie să întrebați pe cine a făcut. Nu vreau să comentez nimic. Mie mi s-a propus în 2001 să vin încoace… tacit, acum mi se spune că trebuie să părăsesc acest teritoriu și o voi face. Nu se motivează nimic, spune că trebuie să îmi găsesc un apartament”, a declarat Ilie Ilașcu pentru „Curentul”. Numai că această decizie a Guvernului Ponta a dezorientat un om care acum nici măcar nu mai știe care este casa sau patria lui. Un amestec de revoltă și în același timp de resemnare pentru un om care și-a sacrificat viața pentru a se pune de-a curmezișul ultimelor manevre geopolitice ale unui imperiu sovietic muribund care și astăzi fac ca întreaga regiune din proximitatea României să stea pe un butoi de pulbere. „În România totul e „dreptate”. Cine sunt la putere aceia au dreptate. Presa face acum haz de necaz și show. Nu mă încălzește cu nimic. Am hotărât să plec în tăcere. Plec la Chișinău sau la Tiraspol. Am avut o casă dar o să văd ce o să fac. Îmi pare rău că am greșit la 92… nu mi-am dat seama!”, a declarat Ilie Ilașcu care nu a uitat să spună „toate cele bune!” atunci când a închis scurt telefonul. El nu a uitat, dar România condusă de Victor Ponta a uitat cu siguranță sacrificiu său din urmă cu 20 de ani când a apărat cu arma în mână teritoriul de peste Prut. Paradoxal, Ponta nu uită să-i plătească în fiecare lună pe pretinșii „revoluționari” de la București pe care i-a folosit ca masă de manevră în stradă pentru a ajunge la putere. Păcat că Ilie Ilașcu nu l-a putut ajuta. Poate că astă e „păcatul” lui. Ilie Ilașcu este obișnuit să lupte pentru idealuri și patria sa, nu și pentru drepturi bănești infinite și jocuri de culise. Un „inadaptat” al vremurilor negre spre care se îndreaptă o Românie tot mai decadentă!

Românii nimănui

De ani de zile, România preferă să accepte tacit pedepsirea abuzivă a cetățenilor sau etnicilor săi din jurul granițelor pentru ca nu cumva relațiile bilaterale cu acele state să fie lezată. O situație de lașitate combinată cu o lipsă de fermitate și viziune care nu fac decât deservicii tocmai dorinței etnicilor români din jurul granițelor de a mai multa pentru păstrarea identității naționale. Fostul consilier prezidențial și secretar de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat pentru „Curentul” că astfel de situații apar în urma neimplicării politicienilor în probleme ce țin de protejarea românilor care se luptă peste hotare pentru conservarea identității naționale și care au ulterior de suferit prigoană autorităților din acele state. „Este un caz care ridică o problemă extrem de serioasă. Din păcate statul român nu a gândit un statut pe care să-l aibă românii care locuiesc peste hotare și, în cazuri extreme, așa cum este cel al domnului Ilașcu și a celorlați membri ai grupului său să li se acorde sprijinul minim necesar. Regret că în 2009 legea prin care un grup de parlamentari români a purtat discuții pentru crearea unei serii de facilități celor patru  români reținuți ilegal la Tiraspol. Parlamentul român a respins acea inițiativă legislativă și este clar că trebuie reluată și așa cum promis voi reveni asupra acestui subiect pentru că în situația domniei sale se află și ceilalți membri precum Tudor Popa, Alexandru Leșco sau Andrei Ivanțoc. Guvernul Tăriceanu le-a promis și lor că vor primi locuințe, dar din nefericire de multe ori preferăm să ne scăldăm în lozinci și să acționăm mai puțin în plan practic. Categoric este necesară o lege care să ofere o serie de facilități celor care își pun viața și siguranța în pericol pentru a promova identitatea românească și drepturile românilor peste hotare”, a declarat deputatul pentru diaspora, Eugen Tomac. Inițiativa legislativă la care face referire parlamentarul citat a fost înaintată de către senatorii Viorel Badea și Iulian Urban. Propunere legislativă făcea referire la declararea domnilor Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democrație, drepturile omului și apărători ai valorilor spirituale și culturale românești. Inițiativa a ajuns în „raiul ideilor bune”, fiind respinsă și la Senat și la Camera Deputaților. La Senat, inițiativa legislativă a fost  respinsă cu 60 de voturi împotriva, șase voturi pentru și șapte abțineri. În fața acestor gesturi revoltătoare ale Guvernului Ponta nici măcar distincția „Steaua României”, cea mai înaltă distincție oferită de statul român, nu a mai fost suficientă pentru ca Ilie Ilașcu să nu fie evacuat în stradă în această pseudo-cruciadă imobiliară a unui Executiv defect. Peste câțiva ani, nimeni nu-și va mai aminti de economiile meschine ale lui Ponta, ci de faptul că am reușit încă o dată să ne jignim valorile și oamenii care au crezut într-o Românie mai bună și mai unită!

Mădălin Necșuțu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.