Acasă Sănătate Gripa isi face simtita prezenta mai devreme

Gripa isi face simtita prezenta mai devreme

DISTRIBUIȚI

Specialistii Centrului National de Referinta pentru Gripa au identificat primele 20 de cazuri de gripa inregistrate in Bucuresti si confirmate in laborator, 10 la copii si 10 la adulti. Epidemia de gripa care a debutat mai devreme decat in alti ani a scos la iveala faptul ca cele mai multe imbolnaviri au fost produse de un virus nou – A/Fujian/411/202, mai agresiv decat celelalte grupe. Virusul amintit, care nu a mai circulat in Romania de aproape trei ani, este mai agresiv, putand provoca o febra mai mare, durere de cap puternica, frisoane, dureri musculare si, implicit, epidemii mai severe.

Potrivit specialistilor, s-ar putea ca epidemia din acest an sa afecteze mai mult copiii, pentru ca vaccinarea la copii este extrem de redusa.

Ministerul Sanatatii a precizat ca saptamana trecuta erau inregistrate 118 cazuri de gripa, 16.260 de cazuri de pneumonii si 44.791 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare.

Ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a relevat faptul ca vaccinarea impotriva gripei asigura protectie in proportie de peste 70%, persoanele imunizate putand suferi o forma medie sau usoara a bolii si in nici un caz una grava, care sa duca la deces.

Potrivit specialistilor, se pare ca acest sezon, care a debutat in emisfera nordica mai devreme decat in alti ani, cu focare locale, regionale si in unele tari cu epidemii extinse, va avea o evolutie severa.

Specialistii OMS recomanda vaccinarea urgenta si intr-o proportie cat mai mare a persoanelor in varsta si cu boli cronice.

Potrivit expertilor OMS, persoanele care au fost vaccinate sunt protejate in proportie de 76% in cazul adultilor si de 72% la batrani. In conditiile in care epidemia estimata de specialisti va evolua intr-o forma severa, persoanele care s-au imunizat vor face o forma usoara de boala si, sigur, nu vor fi expuse decesului.

Statisticile OMS arata ca, in mai multe tari din Europa si din America de Nord, gripa a fost provocata de virusuri de tipul AH3N2, Numarul imbolnavirilor a crescut, in luna noiembrie, in Canada, Finlanda, Franta, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania, Marea Britanie si in Statele Unite ale Americii.

In Europa (Irlanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Elvetia), cele mai multe virusuri H3N2 identificate pana acum au fost de tipul A/Fujian/411/2002. In Marea Britanie, doua treimi din tulpinile izolate pana in prezent au fost A/Fujian/411/2002, in Canada – mai mult de jumatate, iar in Statele Unite ale Americii – peste trei sferturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.