Acasă Sănătate Medicii nu mai pot trata nou-nascutii

Medicii nu mai pot trata nou-nascutii

DISTRIBUIȚI

O parte din medicii Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Botosani nu vor sa isi mai asume raspunderea pentru cazurile grave cu care se confrunta. Lipsa cronica a medicamentelor si materialelor ii determina pe medici sa spuna ca nou-nascutii cu afectiuni grave risca sa moara cu zile, deoarece nu pot fi ajutati. Daca in urma cu o saptamana medicii mai aveau seringi sau perfuzoare, materialele respective au devenit in prezent raritati. -Noi, medicii de pe Sectia de nou-nascuti a spitalului, am luat hotararea sa nu ne mai asumam responsabilitatea actului medical, deoarece nu mai avem cu ce lucra. Am informat conducerea spitalului si Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate despre situatia existenta si nu vrem sa fim trasi la raspundere daca vor muri copii. Lucram cu copii bolnavi, cu malformatii sau prematuritate, care necesita terapie intensiva de lunga durata si un consum mare de medicamente. Desi se cunoaste situatia, nu s-a luat inca vreo masura-, a declarat Rodica Tanasache, sefa Sectiei nou-nascuti.

Medicii se confrunta si cu lipsa scutecelor, iar de cateva luni mamele sunt rugate sa aduca cele necesare de acasa. Daca acum 20 de ani pe sectie se rulau 2.000-3.000 de scutece, acum de-abia daca se mai spala 300 de scutece, multe dintre ele adevarate zdrente. Din cauza ca multe scutece nu pot fi igienizate si spalate corespunzator, in spital poate izbucni oricand o infectie intraspitaliceasca patogena foarte periculoasa din cauza rezistentei crescute a germenilor la antibiotice. Nici aparatura nu ii mai poate ajuta pe medici, deoarece o parte din aceasta sta abandonata de cativa ani tot din cauza lipsei de bani.

In farmacia spitalului exista doar un flacon de bicarbonat, un medicament extrem de necesar pentru nou-nascutii cu afectiuni fetale, medicament ce nu a putut fi achizitionat din farmacii pe motiv ca nu exista. -Am vorbit cu cei de la CJAS si mi-au spus daca nu cumva nu am uitat ca in sanatate este o criza generalizata. In aceste conditii, noi de ce sa ne asumam aceste cazuri grave. Daca pana acum am mai avut cate ceva, problema este deosebit de grava de acum incolo, cand avem pe toata sectia doar 20 mililitri de bicarbonat -, a mai spus medicul-sef de sectie.

Sectia nou-nascuti nu este singura care se confrunta cu probleme deosebite. Criza de medicamente si materiale sanitare a cuprins toate sectiile, iar din aceasta cauza gravidele si lauzele internate trebuie sa isi aduca de acasa materialele sanitare necesare asistentei.

-Nu avem medicamente si nici materiale sanitare pentru a ne desfasura activitatea, iar furnizorii de-abia de mai dau pe datorie cate ceva. In aceste conditii, noi trebuie sa facem fata bolnavilor. Numai cu bani se poate schimba ceva-, a declarat Ladislau Szente, directorul spitalului.

Daca nu se iau masuri urgente de deblocare a fondurilor, sanatatea micutilor aflati in maternitate poate fi serios afectata.

Lucian Siminiuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.