Acasă Sănătate OMS: Ședințele la solar, la fel de periculoase ca țigările sau arsenicul

OMS: Ședințele la solar, la fel de periculoase ca țigările sau arsenicul

DISTRIBUIȚI

Dacă până acum bronzatul artificial era un subiect controversat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un studiu potrivit căruia ședințele la solar au fost catalogate oficial drept „cancerigene“, fiind incluse în aceeași grupă de risc cu țigările, arsenicul și azbestul. Potrivit studiului publicat de Agenția Internațională pentru Studierea Cancerului (IARC), parte a OMS, ședințele la solar cresc riscul apariției cancerului cu 75%, în special dacă sunt folosite de copii sau tineri. Chiar dacă, după același raționament, și mersul la plajă ar putea fi catalogat ca fiind extrem de periculos, există o diferență. 20 de minute în cabina de bronzat echivalează cu o zi întreagă petrecută la plajă.
În plus, radiațiile din astfel de saloane sunt extrem de puternice, unele chiar de 15 ori mai intense decât soarele de pe o plajă la Mediterană, spre exemplu. Aceasta ar putea fi și cauza pentru care din ce în ce mai multe femei sunt diagnosticate cu melanom malign.

Măsuri internaționale împotriva solarului

Statele Unite și unele țări europene au restricționat deja folosirea aparatelor pentru bronzat de către tineri, interzicându-le complet adolescenților sau introducând obligativitatea acordului părinților sau a medicului de familie.
În Australia, copiilor le este interzis complet să folosească solarul, iar producătorii aparatelor sunt obligați să avertizeze utilizatorii asupra eventualelor probleme de sănătate, inclusiv cancerul de piele. Decizia autorităților australiene a venit în 2007, ca urmare a decesului Clarei Oliver, o tânără de 26 de ani care a pierdut lupta cu cancerul provocat de sedințele la solar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.