Acasă Social Clujeni rupti de civilizatie

Clujeni rupti de civilizatie

DISTRIBUIȚI

Reteaua de cai ferate si cea de autobuze nu reusesc sa acopere nici trei sferturi din localitatile judetului Cluj. Mai mult, transportatorii privati au ajuns sa dicteze traseele, pentru ca, desi exista zeci de cereri, transportul judetean este dictat de rentabilitate, iar unele zone sunt pur si simplu lasate pe dinafara. Bani publici nu exista pentru a rezolva problema, si oamenii sunt nevoiti sa apeleze la loteria autostopului.

50 de gari si halte CFR in tot judetul

Judetul Cluj are in total cinci municipii, un oras, 75 de comune si 428 de sate din care o parte au fost dezafectate in ultimii ani pentru a ridica diferite constructii, de exemplu baraje. Pe raza judetului exista 11 statii CFR, 15 halte in miscare si 24 puncte de oprire cu sau fara vanzare de bilete si toate acestea deservesc 80 de localitati. In afara de municipiile si orasele judetului, trenurile CFR deservesc si 21 de comune si 53 de sate.

Raman astfel 54 de comune si 370 (!) de sate la care nu se poate ajunge cu trenul, modalitate de transport mai ieftina decat autobuzul.

Din aceste localitati la care nu exista acces de cale ferata, se exclud patru comune si patru sate care sunt deservite de RATUC.

Raman 50 de comune si 366 de sate pentru care, potrivit programului de transport al judetului aprobat de Consiliul Judetean Cluj in 15 septembrie 2004, exista 133 de trasee. Toate acestea sunt scoase la licitatie de catre Autoritatea Rutiera Romana.

Aproape jumatate din trasee nu sunt efectuate

Tot transportul de persoane cu autobuze pe raza judetului Cluj este efectuat in sistem privat. Adica firmele liciteaza pentru traseele rentabile propuse de Consiliul judetean, iar restul zonelor raman neacoperite. Potrivit Autoritatii Rutiere Romane, doar 54% din traseele necesare sunt deservite de operatori. Astfel, zone intregi precum Ciurila, Sacuieu sau Margau sunt izolate atat de catre CFR, cat si de catre operatorii de transport de persoane.

-Pe vremea lui Ceasescu erau vreo 220 de masini care asigurau transportul in toate comunele judetului. Dupa revolutie, autobaza s-a privatizat si acum traseele sunt dictate de catre rentabilitate. Soferii stiu care sunt traseele cu cei mai multi clienti si le aleg pe acelea la licitatii-, explica seful uneia dintre cele cinci autogari ale municipiului Cluj-Napoca. El are 34 de ani vechime in domeniul transportului de calatori si din cunostintele sale mai mult de 10 comune, dintre care unele cu intindere foarte mare, sunt rupte de realitate.

Seful autogarii mai povesteste cum a vrut sa antreneze primariile de comune sa subventioneze transportul macar pentru elevi si profesori, insa, din lipsa de fonduri, solutiile au intarziat sa apara. Astfel, ne luptam cu alinierea la normele europene si clujenii nu au cu ce sa ajunga in jumatate din localitatile din judet! Nu ar trebui schimbate prioritatile, domnilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.