Acasă Social Europenii cumpără din ce în ce mai multe medicamente contrafăcute deși cunosc...

Europenii cumpără din ce în ce mai multe medicamente contrafăcute deși cunosc riscurile la care se expun

DISTRIBUIȚI

Medicamentele contrafăcute sunt din ce în ce mai bine vândute pe piața neagră a produselor farmaceutice, din Uniunea Europeană. Consumatorii cunosc riscurile la care se expun prin achiziționarea unor medicamente care nu îndeplinesc normele medicale, însă pun mai presus de sănătatea lor avantajul financiar și economisirea timpului. Medicamentele contrafăcute pot fi cumpărate online, la un preț cu mult redus față de cele legale care pot fi găsite în farmacii.
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenul medicamentelor contrafăcute care a luat amploare în ultimii ani. Conform unui studiu realizat în anul 2010 de compania Pfizer, piața de produse farmaceutice contrafăcute s-a mărit de patru ori în ultimii cinci ani și este estimată la o valoare de 14.3 milioane de dolari pe an. În anul 2009, autoritățile europene au confiscat peste 11 milioane de medicamente contrafăcute, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor. Cele mai multe medicamente contrafăcute din Europa sunt importate din China, India, Pakistan și alte țări asiatice iar unele țări europene sunt doar puncte de tranzit. Există fabrici de producție ilegale și în unele țări unde legislația în domeniu este slabă, precum Spania sau Rusia.
Datorită prețurilor mari ale medicamentelor, o cincime din europeni își achiziționează medicamentele prin canale nelegale (neînregistrate – de ex. farmacii on-line). Mulți europeni par a fi conștienți de pericolul la care se expun în momentul în care cumpără astfel de medicamente. Conform studiului din 2009, un european din 20 crede că a primit, la un moment dat, un medicament prescris contrafăcut. În ciuda conștientizării pericolului, mulți consumatori aleg aceste medicamente din motive financiare și de timp. În acest sens, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, în parteneriat cu Asociația CODACONS din Italia derulează Proiectului “OPERAȚIUNEA HIPOCRATE – Dezvoltarea expertizei în combaterea cumpărăturilor de pe internet a medicamentelor contrafăcute" – Programul Prevenirea și lupta împotriva Criminalității 2007-2013 – Crimele Financiare și Economice. Proiectul are ca obiective dezvoltarea și întărirea expertizei în combaterea comerțului pe internet cu medicamente contrafăcute și schimbul de bune practici. În plus, proiectul își propune dezvoltarea în comun de traininguri pentru investitorii financiari și pentru analiștii în criminalitate financiară.

Irina Tracy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.